Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Amerika mení boj proti drogám: Zavedie licencie na pestovanie marihuany

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MEXIKO - Mexický ľavicový poslanec predložil v parlamente návrh zákona na legalizáciu výroby, predaja a užívania marihuany, čím sa pridal k rastúcemu počtu latinskoamerických politikov, ktorí odmietajú prohibicionistickú politiku Spojených štátov.

Návrh zákona od Fernanda Belaunzarána zo Strany demokratickej revolúcie (PRD) síce nemá veľkú šancu na úspech v mexickom Kongrese, keďže väčšina Mexičanov je proti legalizácii drog, ale môže vyvolať celospoločenskú debatu - okrem iného aj v súvislosti s tým, že dva štáty v USA - Washington a Colorado - minulý týždeň schválili legalizáciu marihuany, čo však zrejme vyvolá zásah federálnej vlády.

Práve tento rozpor v názoroch lokálnych vlád a federálnej vlády vo Washingtone je v Latinskej Amerike živnou pôdou pre obnovenie diskusií o protidrogovej politike, ktorú Spojené štáty v regióne štyri desaťročia šíria a v niektorých prípadoch aj finančne podporujú. Ako v obsiahlej správe vysvetľuje agentúra Reuters, prakticky v celej Latinskej Amerike je čoraz viac ľudí toho názoru, že vojna Washingtonu proti drogám "nefunguje".

Agentúra pripomenula, že lídri troch latinskoamerických krajín - Mexika, Kolumbie a Guatemaly, ktoré sú najbližšími spojencami USA v ich vojne proti drogám a snahách o ich zákaz - preto v septembri vyzvali vlády sveta, aby zvážili nové možnosti riešenia drogového problému.

Uruguajská vláda aj na základe tejto skutočnosti predložila tento týždeň do parlamentu návrh zákona, podľa ktorého vznikne Národný inštitút pre kontrolu cannabisu s právomocou udeľovať jednotlivcom i firmám licenciu na pestovanie marihuany pre občasné užívanie, ako aj na lekárske a vedecké účely. Súčasne sa zákonom legalizuje pestovanie marihuany v súkromí, a to po šesť sadeníc, resp. 480 gramov marihuany na osobu.

Ako informuje agentúra AP, zákon okrem toho umožňuje vytváranie klubov užívateľov marihuany. Môžu mať najviac 15 členov, ktorí môžu pestovať do 90 rastlín, z ktorých ročne smú získať maximálne 7200 gramov marihuany. Totožnosť zákazníkov týchto klubov bude chránená zákonom.

Uruguajský Kongres sa návrhom zákona bude zaoberať koncom roka. Podľa pozorovateľov má návrh veľkú šancu na úspech.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu