Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Švajčiarsky veľvyslanec otvoril festival pre homosexuálov: Prišiel s priateľom!

Zobraziť galériu (3)

BRATISLAVA – Švajčiarsky veľvyslanec sa za svoju sexuálnu orientáciu nehanbí. Filmový festival inakosti, ktorý je zameraný na premietanie filmov najmä pre homosexuálov, otváral v prítomnosti svojho partnera, s ktorým žije už 11 rokov.

Festival inakosti sa v Bratislave teší veľkej podpore. „Život gejov a lesieb je farebný. Je plný kultúry, divadla, tanca, pochodov a som rád, že si budeme môcť pozrieť jeden z aspektov tohto farebného života, a to sú práve filmy,“ povedal Christian Fotsch, švajčiarsky veľvyslanec, vo svojom otváracom príhovore. „Ja osobne, ako aj Švajčiarsko túto iniciatívu slovenskej vlády vítame. Viem takisto, že na Slovensku prebiehajú debaty o registrovanom partnerstve. Práve tento druh partnerstva sa stal vo Švajčiarsku realitou v roku 2007 a sú s tým veľmi pozitívne skúsenosti,“ dodal Fotsch, ktorý sa svojou sexualitou netají. Aj na otvorení festivalu ho sprevádzal jeho dlhoročný priateľ.  

Švajčiarsky veľvyslanec Christian Fotsch
Zobraziť galériu (3)
Švajčiarsky veľvyslanec Christian Fotsch  (Zdroj: SITA)

Festival otvorili projekciou kontroverznej snímky Thoma Fitzgeralda Prietrž mračien, ktorá predstavuje novinku na festivale, a to sekciu o neheterosexuálnych senioroch a seniorkách.  „Je to jeden z tých pozitívnejších a veselších filmov. Dovolili sme si ho vybrať na základe toho, že posledné tri roky festival uvádzal i náročnejšie tituly. Tento film je veľmi divácky vďačný, je usmievavý,“ povedala riaditeľka Festivalu Zita Hosszúová. „Je venovaná životu LGBTI seniorov, ich spomienkam, súčasnému životu a náhľadu na vlastnú existenciu, ako aj na priebeh boja za zrovnoprávnenie neheterosexuálnej menšiny,“ doplnila.

Exposlanec Stanislav Fořt podporuje Festival inakosti
Zobraziť galériu (3)
Exposlanec Stanislav Fořt podporuje Festival inakosti  (Zdroj: Facebook)

Filmový festival pre lesby, gejov, bisexuálov a bisexuálky, transgender a intersex ľudí, ich rodičov, deti a podporuje aj naša vláda. Finančnú pomoc poskytlo ministerstvo kultúry a Úrad vlády v rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd. Svoju podporu tomuto netradičnému podujatiu prejavil aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a bratislavský primátor Milan Ftáčnik. Medzi podporovateľov patrí aj exposlanec SaS Stanislav Fořt, ktorý sa k svojej sexuálnej orientácií tiež priznal a množstvo hercov, napríklad Zuzana Kronerová alebo Richard Stanke.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu