Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Daňoví podvodníci využívali bezdomovcov z Maďarska

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - O 192 miliónov českých korún sa na daniach obohatili štyria muži, ktorých už obvinila protikorupčná polícia v Hradci Královom. Obvinení pôsobili ako zástupcovia štyroch rôznych obchodných spoločností a od roku 2009 obchodovali vo veľkom s medeným odpadom.

Prevážali ho z Maďarska a späť, pričom ako "biele kone" využívali maďarských bezdomovcov a sociálne slabých občanov. Informovali o tom internetový server iDNES.cz i verejnoprávna Česká televízia.

Bezdomovci, pôsobiaci formálne ako konatelia českých obchodných spoločností, odosielali a prijímali neustále tie isté dodávky kovového odpadu, ktorý opakovane smeroval z Maďarska do ČR a späť. Peniaze za tieto obchody potom iba odovzdávali ďalej, uviedli českí vyšetrovatelia.

Podľa nich si obvinení následne cielene uplatnili daňové výhody, ktoré uplatňovali v priznaniach. Na nadmerných odpočtoch DPH tak získali 192 miliónov korún (viac ako 7,6 milióna eur), ďalších 43 miliónov sa im už vylákať nepodarilo.

Polícia zaistila majetok podvodníkov v hodnote 14 miliónov korún (takmer 555.000 eur), vrátane troch domov, jedného bytu a okolo 100.000 korún (takmer 4000 eur) na účtoch. V prípade potvrdenia viny súdom im hrozí päť až desať rokov väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu