Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hurikán Sandy sa blíži k USA: V Karibiku zabil 41 ľudí

Hurikán Sandy
Hurikán Sandy (Zdroj: SITA)

MIAMI - Hurikán Sandy, najnovší v tohtoročnej atlantickej hurikánovej sezóne, sa možno stane jednou z najhorších búrok, aké v posledných desaťročiach zasiahli severovýchod USA, a v piatok sa pomaly pohyboval smerom na sever. V Karibiku dovtedy usmrtil najmenej 41 ľudí a spôsobil tam náhle povodne a zosuvy pôdy.

Kubánska vláda oznámila, že Sandy zabila počas štvrtkového vyčíňania na ostrove 11 ľudí. Búrka vzala životy ďalších najmenej 26 osôb v chudobnom Haiti, vrátane päťčlennej rodiny, keď zosuv pôdy zničil ich dom. Celkovo štyria obyvatelia zahynuli v Dominikánskej republike, na Jamajke a Bahamách.

Meteorológovia informovali, že keď Sandy dorazí začiatkom budúceho týždňa na pevninu USA, v celom širokom páse husto obývaného východného pobrežia Spojených štátov možno očakávať škody spôsobené vetrom, rozsiahle výpadky elektriny a záplavy v pobrežnej oblasti aj vo vnútrozemí.

"Očakávame obrovskú, obrovskú búrku. Zasiahne približne celú východnú tretinu Spojených štátov," uviedol Louis Ucellini, riaditeľ Centra pre prognózy životného prostredia, ktoré patrí pod Americký úrad pre oceány a atmosféru.

Riaditeľ neoznačil Sandy za prípadnú najhoršiu búrku, aká zasiahla severovýchod USA za posledných 100 rokov, hoci ju tak nazvali niektorí experti. Uviedol však, že zo Sandy sa formuje búrka "historických" rozmerov.

Tejto hybridnej búrke dali niektorí pozorovatelia počasia prezývku "Frankenstorm", pretože sa v nej skombinujú prvky tropického cyklónu a zimnej búrky. Podľa jej doterajšieho vývoja sa ukazuje, že bude mať všetky súčasti, aby sa z nej stala mohutná a prípadne katastrofická "superbúrka".

Štátni meteorológovia na základe súčasne predpokladanej trasy informovali, že Sandy asi dorazí na pobrežie v pondelok večer alebo v utorok, a to v štátoch Maryland, Delaware, New Jersey, New York alebo na juhu Nového Anglicka. V meste New York, svetovej finančnej metropole, zvažujú úrady zrušenie hromadnej dopravy ešte pred príchodom búrky.

Do amerických prezidentských volieb 6. novembra zostáva už len posledný celý týždeň, ale búrka môže prekaziť záverečné cesty kandidátov za občanmi v rámci predvolebnej kampane.

Romney už zrušil zhromaždenie naplánované na nedeľu večer 28. októbra v pobrežnom meste Virginia Beach v štáte Virgínia. Dve ďalšie jeho podujatia v tomto štáte naplánované na nedeľu stále platia, hoci organizátori Romneyho kampane oznámili, že pozorne sledujú trasu búrky.

Obama zatiaľ nezrušil žiadne podujatie, dnes cestuje do New Hampshire a v pondelok má navštíviť Youngstown v štáte Ohio. Jeho tím však tiež sleduje vývoj situácie okolo búrky. Demokratický viceprezident Joe Biden, tak ako Romney, zrušil cestu do Virginia Beach, ktorú mal naplánovanú na dnešok.

Podobnú situáciu zažili Spojené štáty približne pred 20 rokmi okolo sviatku Halloween (31. októbra) v roku 1991, keď vyčíňala Dokonalá búrka (Perfect Storm).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu