Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prípravy na búrku storočia: V New Yorku evakuujú ľudí a zatvárajú školy!

Prípravy na hurikán Sandy Zobraziť galériu (3)
Prípravy na hurikán Sandy (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Newyorský starosta Michael Bloomberg dnes nariadil evakuáciu 375 000 ľudí z oblastí mesta ohrozených blížiacim sa hurikánom Sandy. Miestne školy budú od pondelka uzavreté. Panujú obavy, že búrka bude patriť k najničivejším za posledných niekoľko desiatok rokov.

"Je to veľká a nebezpečná búrka," zdôvodnil Bloomberg svoje rozhodnutie na zvolanej tlačovej konferencii. Povinná evakuácia sa týka všetkých záplavových oblastí, takzvanej zóny A, čo je väčšina pobrežia, a to od štvrti City Island po Coney Island a Battery Park City.

"Veľké jablko" kvôli blížiacej sa hrozbe hurikánu dnes pozastaví aj premávku vlakov, autobusov a metra. Tamojší metropolitný dopravný úrad začne dočasne rušiť rôznu dopravu o 19.00 hod miestneho času (24.00 hod SEČ). Očakáva sa, že dopravné služby obnovia o 12 hodín po skončení búrky.

Hurikán Sandy sa pohybuje smerom na sever od Karibiku, kde zahynulo už takmer 50 ľudí. Mal by sa spojiť so zimnou búrkou a studeným frontom, k čomu sa pridruží vysoký príliv spôsobený splnom.

Búrka, ktorá prinesie do USA prvé dažďové kvapky už dnes večer, má výrazne ovplyvňovať počasie na severovýchodnom pobreží od pondelka a od utorka by na pevninu mala udrieť plnou silou. Oblasť zalejú výdatné dažde, očakáva sa aj husté sneženie a bičovať ju bude aj silná víchrica.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu