Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hurikán Sandy si vyžiadal v Karibiku 22 životov, New York ohrozuje Frankenstorm

Hurikán Sandy nad Bahamami Zobraziť galériu (6)
Hurikán Sandy nad Bahamami (Zdroj: SITA)

NASSAU - Počet obetí hurikánu Sandy, ktorý sa dnes prehnal Bahamami, stúpol v Karibiku na 22 osôb. Na súostroví hurikán poškodil elektrické vedenia a zaplavil cesty, niektoré ostrovy odrezal od okolitého sveta.

V letovisku Lyford Cay na bahamskom ostrove New Providence v súvislosti s hurikánom zahynul vo štvrtok muž, ktorý spadol zo strechy, keď pokúšal opraviť okenicu. Caroline Turnquestová, šéfka bahamského Červeného kríža uviedla, že na ostrove New Providence otvorili 20 núdzových prístreškov. Podľa jej slov "ľudia celkove pochopili, že situácia je vážna". Na ostrove Ragged zaplavilo školu.

Na Bahamách spôsobilo búrkové počasie zrejme najväčšie škody v skupine ostrovov Exuma, odkiaľ hlásili polámané stromy, poškodené elektrické vedenie a škody na domoch. Hurikán Sandy v noci nadnes zoslabol na hurikán prvej kategórie, pričom vo štvrtok spôsobil pohromu na Kube. Vo východných provinciách Santiago and Guantánamo zahynulo 11 ľudí. Medzi obeťami bolo aj štvormesačné dieťa.

Kubánske úrady informovali, že išlo o búrku s najväčším počtom obetí od júla 2005. Vtedy hurikán Dennis, ktorý dosiahol silu hurikánu piatej kategórie, spôsobil škody za 2,4 miliardy dolárov (1,85 miliardy eur) a zahynulo 16 ľudí. V raňajších hodinách miestneho času bolo centrum hurikánu 25 kilometrov východne od bahamského ostrova Great Abaco a 770 kilometrov juhovýchodne od Charlestonu v americkej Južnej Karolíne.

Hurikán Sandy sa pohybuje severozápadným smerom rýchlosťou 17 kilometrov za hodinu, pričom si udržiava maximálnu silu vetra 130 kilometrov za hodinu. Predpokladá sa, že búrkové počasie zasiahne atlantické pobrežie USA v skorých ranných hodinách v utorok. Meteorológovia očakávajú veľmi silnú búrku "Frankenstorm", ktorá by mohla byť historickou.

Podľa amerických meteorológov je 90-percentná možnosť, že väčšinu amerického východného pobrežia postihnú silné dažde, prudký vietor a v nedeľu možno začne snežiť. Zlé počasie by malo trvať do stredy. Zriedkavá kombinácia troch poveternostných systémov nad husto zaľudnenou oblasťou Spojených štátov môže spôsobiť škody až za miliardu dolárov.

Hurikán Sandy postupuje na sever, zimná búrka sa presúva zo západu Spojených štátov a arktický vzduch prúdi z Kanady smerom na juh. Ak sa tieto tri systémy stretnú v utorok ráno v okolí New Yorku alebo v New Jersey, môžu vytvoriť oblasť nepriaznivého počasia, ktorá zasiahne najhustejšie obývané pásmo v USA a dosiahne až po Ohio.

Newyorský starosta Michael Bloomberg vo štvrtok povedal, že podľa očakávania robia preventívne bezpečnostné opatrenia a nemyslí si, že by ktokoľvek mal podľahnúť panike.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu