Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Dve členky Pussy Riot: Trest si odpykajú v tvrdšom väzení!

Maria Alekhina, Yekaterina Samutsevich a Nadezhda Tolokonnikova Zobraziť galériu (2)
Maria Alekhina, Yekaterina Samutsevich a Nadezhda Tolokonnikova (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Dve zvyšné členky ruskej punkrockovej skupiny Pussy Riot si musia odpykať trest odňatia slobody v odľahlej trestaneckej kolónii mimo Moskvy, kde sú podmienky oveľa tvrdšie. Oznámil to v pondelok právnik hudobníčok a aktivistiek Mark Fejgin, ktorého citovala ruská tlačová agentúra RIA Novosti.

Právnik uviedol, že Nadežda Tolokonnikovová (22) a Marija Aľochinová (24) chceli zostať vo väzobnom zadržiavacom centre v Moskve, kde sa nachádzajú v súčasnosti, a chceli pracovať v kuchyni.

"Priniesol som doklady, ktoré potvrdzujú, že majú dostatočné schopnosti, aby pracovali ako kuchárky. Ale odmietli ich," povedal advokát Fejgin a dodal, že odvolací súd neuviedol dôvod zamietnutia tejto žiadosti.

Dve členky Pussy Riot
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Moskovský súd minulý týždeň v stredu počas odvolacieho pojednávania oslobodil členku Pussy Riot Jekaterinu Samucevičovú, ale nariadil, že zvyšné dve ženy z protiputinovskej hudobnej skupiny si musia svoj dvojročný trest odpykať.

Všetky tri hudobníčky poslal ruský súd 17. augusta na dva roky do väzenia, pričom predtým ich uznal za vinné z "výtržníctva s cieľom podnecovať náboženskú nenávisť". Tento verdikt vyvolal po celom svete protesty a tiež ostrú medzinárodnú kritiku.

Právnici skupiny odmietli argument, že 40-sekundové vystúpenie kapely v hlavnom moskovskom pravoslávnom chráme bolo protináboženské, a vyhlásili, že išlo o protest proti podpore, akú preukazovala ruská pravoslávna cirkev Vladimirovi Putinovi pred marcovými prezidentskými voľbami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu