Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Stovky tureckých väzňov držia hladovku: Bojujú za práva Kurdov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

ANKARA - Predstavitelia ľudskoprávnej organizácie Human Rights Association (HRA) v Turecku uviedli v pondelok, že približne 400 ľudí uväznených pre údajné spojenie s kurdskými povstalcami drží hladovku, ktorou chcú docieliť rozšírenie práv pre Kurdov ako aj zlepšenie podmienok väznenia kurdského povstaleckého lídra Abdullaha Öcalana.

Öztürk Türkdogan, ktorý stojí na čele tureckej HRA, povedal v pondelok, že väzni odmietajú potravu, pijú len čaj a osolenú a osladenú vodu a užívajú vitamíny.

Približne 70 väzňov začalo hladovku 12. septembra a ostatní sa k nim pridali v nasledujúcich týždňoch. Väzni chcú docieliť premiestnenie Öcalana (64) z väznice v Istanbule do domáceho väzenia. Žiadajú tiež výuku v kurdskom jazyku a právo používať kurdčinu pri obhajobe na súde.

Abdullah Öcalan je zakladajúcim členom separatistickej Kurdskej strany pracujúcich (PKK) a hlásil sa k násilnému boju za dosiahnutie nezávislosti Kurdov. Turecké bezpečnostné sily ho zatkli v Nairobi a previezli do Turecka, kde ho odsúdili na trest smrti, ktorý mu neskôr zmenili na doživotný trest. Konflikt medzi Tureckom a PKK si vyžiadal 40 000 životov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu