Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Oslobodená Samucevičová z Pussy Riot podala sťažnosť na ESĽP!

Jekaterina Samucevičová
Jekaterina Samucevičová (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Oslobodená členka ruskej pankovej skupiny Pussy Riot podala na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu sťažnosť pre porušenie ľudských práv vrátane slobody slova a nehumánne podmienky počas väznenia, uviedla v piatok jej právnička Jelena Chrunovová pre ruský denník Kommersant.

V sťažnosti Samucevičová taktiež píše, že aj podmienečný trest za vyjadrenie jej názoru je nezákonný.

Oslobodená členka Pussy Riot v sťažnosti uvádza porušenie tretieho článku Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ktorý zakazuje mučenie ako aj "neľudské alebo ponižujúce zaobchádzanie" počas procesu, uviedla Chrunovová a dodala, že k sťažnosti pridala aj časový rozvrh vypočúvaní na súde. "Vypočúvania sa každý deň končili po 21:00. Do ciel sa zatknuté dostali o polnoci. Nasledujúci deň museli vstávať o 5:00 alebo 6:00, aby sa opäť dostali na súd. To znamená, že počas dňa málo spali, a nič nejedli a nepili. Podľa európskeho dohovoru je také správanie k uväzneným neprijateľné," zdôraznila.

Jekaterinu Samucevičovú (30) prepustili na podmienku, zatiaľ čo dve ďalšie členky pankovej skupiny si musia odsedieť vo väzení dvojročné tresty. Trojicu mladých žien v auguste odsúdili za nezvyčajný politický protest, keď vo februári vtrhli v kuklách do Chrámu Krista Spasiteľa v Moskve a zaspievali v ňom "pankovú modlitbu" proti vtedajšiemu premiérovi a terajšiemu prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Prokuratúra ich obvinila z výtržníctva motivovaného náboženskou nenávisťou, za čo im hrozil až sedemročný pobyt vo väzení. Súd im nakoniec udelil dvojročný trest, Putinovi odporcovia sú však napriek tomu pobúrení a hovoria o tvrdom potláčaní opozície.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu