Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Posledná cesta raketoplánu Endeavour: Jeho novým domovom je Kalifornia

Raketoplán Endeavour Zobraziť galériu (5)
Raketoplán Endeavour (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Vyradený americký raketoplán Endeavour sa v piatok presúval ulicami Los Angeles do Kalifornského vedeckého strediska, kde sa stane trvalou súčasťou tamojšej expozície. Pre raketoplán tam pripravili nový pavilón, ktorý sa pre verejnosť otvorí 30. októbra.

V noci nadnes (z piatka na sobotu) absolvoval raketoplán Endeavour na ľahšom ťahači najnáročnejší úsek dvojdňovej 19-kilometrovej cesty ulicami mesta, most Manchester Boulevard Bridge nad medzištátnou diaľnicou číslo 405.

Automobilka Toyota, ktorej pickup Toyota Tundra ťahal raketoplán cez uvedený most, si po zaplatení povolenia nafilmovala celú operáciu pre reklamu. Miesto osobitne nasvietila a priniesla aj mikrofóny, aby zachytili zvukovú kulisu.

Pre presun raketoplánu museli v Los Angeles poraziť asi 400 stromov a dočasne odstrániť stovky stĺpov elektrického vedenia, osvetlenia a niekoľko semaforov. Približne 400 obyvateľov oblasti Inglewood zostalo v dôsledku toho bez elektriny niekoľko hodín. Vyradený raketoplán dopravil do Kalifornie 21. septembra špeciálne upravený Boeing 747 na svojom chrbte. 

Raketoplán Endeavour, ktorý bol postavený ako náhrada za havarovaný raketoplán Challenger, uskutočnil v rokoch 1992-2011 25 letov do vesmíru, pričom obletel Zem 4700-krát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu