Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prezident Mursí odvolal generálneho prokurátora, ten však odmieta odstúpiť

Muhammad Mursí
Muhammad Mursí (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egyptský generálny prokurátor odmieta uposlúchnuť nariadenie prezidenta Muhammada Mursího, ktorý ho odvolal. Podľa združenia sudcov prezident prekročil svoje právomoci.

Generálny prokurátor Abd al-Maguíd Mahmúd uviedol vo štvrtok pre egyptskú štátnu tlačovú agentúru, že zostane na svojom poste. Jeho vyhlásenie prišlo iba niekoľko hodín po tom, ako ho Mursí uvoľnil z funkcie s tým, že sa má stať veľvyslancom Egypta vo Vatikáne.

Egyptský zákon chráni generálneho prokurátora pred tým, aby ho prezident zbavil funkcie. Združenie sudcov sa vo štvrtok večer mimoriadne zišlo a požiadalo Mursího, aby dekrét o odvolaní prokurátora zrušil. Prezidentovo nariadenie odsúdili a označili za úder súdnictvu.

Príčinou odvolania generálneho prokurátora bol zrejme oslobodzujúci verdikt v procese s 24 niekdajšími funkcionármi bývalého režimu, ktorí sa zodpovedali v súdnej sieni z účasti na brutálnom zásahu proti demonštrantom na káhirskom námestí Tahrír z 2. februára 2011. Násilnosti, ktoré si vyžiadali stovky zranených i obete na životoch, vtedy eskalovali po tom, čo asi 3000 stúpencov bývalého režimu, vrátane jazdcov na koňoch a ťavách, zaútočilo na takmer 10.000 demonštrantov na námestí žiadajúcich okamžitú rezignáciu vtedajšieho prezidenta Husního Mubaraka.

Stredajší rozsudok vyvolal v Egypte ostrú kritiku rôznych politických formácií. Aliancia 22 islamisticky orientovaných subjektov vyzvala hlavu štátu po vyhlásení oslobodzujúceho rozsudku na prepustenie generálneho prokurátora a zriadeniu akýchsi revolučných tribunálov, ktorých úlohou by bolo odsúdiť "vrahov revolucionárov". Rozsudok kritizovali aj ďalšie subjekty s tým, že všetci obvinení exfunkcionári ušli spravodlivým trestom, pretože dôkazy a vyhlásenia prezentované prokuratúrou boli slabé.

Verdikt justície vyvolal aj protesty stoviek ľudí v uliciach Káhiry. Rôzne zoskupenia avizovali na dnes ďalšie demonštrácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu