Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Desaťtisíce ľudí v Káhire demonštrovali proti prezidentovi

"Vypadni!" skandovali demonštranti (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Desaťtisíce Egypťanov sa dnes popoludní zhromaždili na námestí Tahrír v centre Káhiry, aby protestovali proti nedávnemu rozhodnutiu prezidenta Muhammada Mursího, prisvojiť si mimoriadne právomoci. Podľa agentúry AFP sa jedná o najväčšiu demonštráciu proti islamskej hlave štátu od jej júnového zvolenia

"Vypadni!" skandovali mnohí demonštranti, ktorí tak prevzali známy slogan ľudovej vzbury, ktorá zosadila bývalého autoritatívneho prezidenta Husního Mubaraka vlani vo februári. "Zostaneme na námestí Tahrír, kým Mursí nezruší svoje rozhodnutie," povedal jeden z aktivistov hnutia proti prezidentovi.

Ľudia tiež kritizovali vládne Moslimské bratstvo, z ktorého prezident pochádza a ktoré ho aktívne podporuje. "Členovia Moslimského bratstva sú klamári," stálo na jednom z transparentov.

Tisícky ľudí dnes demonštrovali podľa AFP proti prezidentovi aj v Alexandrii a ďalších mestách. Moslimské bratstvo na svojej strane vyzvalo prívržencov Mursího, aby demonštrovali na jeho podporu. Zatiaľ neboli hlásené žiadne strety medzi zástancami a odporcami prezidenta. Do centra metropoly, kde je situácia tradične najviac napnutá, úrady vyslali okrem policajtov preventívne aj sanitky.

Mursího kritici protestujú od piatka proti výnosu, ktorým si prezident zaistil skoro absolútnu moc. Požadujú odvolanie dekrétu alebo Mursího odstúpenie. Mursího postup kritizujú aj právnici. Pred budovou ich zväzu sa ich dnes zišlo niekoľko stoviek a požaduovali Mursího odstúpenie.

Mursí, ktorý už teraz sústredil do svojich rúk výkonnú i zákonodarnú moc, si novým výnosom zaistil aj imunitu pred justíciou. Prezident sám to označuje za spôsob, ako ochrániť revolúciu a urýchliť reformy. Mursí v pondelok rokoval s najvyššími sudcami štátu a predpokladalo sa, že sa dohodnú na kompromisnom znení dekrétu. Mursí ale text meniť nemieni. Vo vyhlásení vydanom neskoro večer oznámil, že imunita pred zásahom justície sa bude týkať len otázok súvisiacich so suverenitou krajiny.

Konkrétne nie sú vymenované, takže sa predpokladá, že má ísť o témy ako vyhlásenie vojny, zavedenie výnimočného stavu, prerušenie diplomatických vzťahov alebo rozpustenie vlády. V dekréte sa ale výslovne zaručuje imunita pred zákonom pre všetky prezidentovho rozhodnutia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu