Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Heger o prohibícii v ČR: Sú situácie, ktoré vyžadujú silácke gestá

Leoš Heger
Leoš Heger (Zdroj: SITA)

PRAHA - Sú situácie, ktoré vyžadujú silácke gestá, a to nielen ako gestá, ale jasnú demonštráciu toho, že sa niečo robí pre našich občanov. Týmito slovami reagoval dnes v Českej televízii minister zdravotníctva Leoš Heger nepriamo na kritiku vyhlásenia čiastočnej prohibície v ČR prezidentom Václavom Klausom.

Podľa jeho slov by sa 20 prípadov dalo bagatelizovať, ak by sa vzalo do úvahy, koľko alkoholikov umiera na následky otravy etylalkoholom, avšak je to niečo, čo sa v ČR doteraz nevyskytlo a vyžaduje si mimoriadnu aktivitu. Minister zdravotníctva odmietol kritiku za to, že jeden deň sa niečo vyhlási a ďalší sa to už berie späť. Poznamenal, že situácia sa veľmi rýchlo vyvíja.

S uvoľňovaním zadržiavaného alkoholu do predaja by sa mohlo podľa Hegera začať v horizonte piatich až siedmich dní. Predseda českej vlády Petr Nečas, ktorý sa dnes vyhlásenia zákazu predaja tvrdého alkoholu zastal ako nevyhnutného opatrenia, avizoval, že sa liehoviny s obsahom viac ako 20 percent alkoholu vrátia do distribúcie s novými kolkami a s akýmsi "rodným listom".

Každá šarža alkoholu musí byť identifikovateľná so šaržou liehu, použitého na jeho výrobu, zdôraznil český premiér. Nový "rodný list" alkoholu bude monitorovať jeho cestu od výrobcu až ku konečnému predajcovi. Alkoholické nápoje bez takéhoto rodného listu sa predávať nebudú. Z predaja stiahnutý alkohol bude spätne skontrolovaný, dostane takisto rodný list a každá šarža bude musieť mať protokol z akreditovaného laboratória. Až po identifikácii dostane nový kolok a bude uvoľnený do obchodnej siete, konkretizoval Nečas.

Podľa jeho slov bude vyhláška o nových kolkoch na tvrdý alkohol podpísaná už vo štvrtok. Kolky by potom mali byť k dispozícii už koncom budúceho týždňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu