Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Klaus odmieta plán šéfa Európskej komisie vytvoriť z EÚ federáciu

Václav Klaus
Václav Klaus

PRAHA - Rezolútnym odmietnutím reagoval dnes prezident ČR Václav Klaus na plán predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa zmeniť Európsku úniu vo federáciu národných štátov.

Ako najvyšší český predstaviteľ uviedol pre internetový portál novinky.cz, "jediné, čo oceňujem na dnešnom Barrosovom vystúpení, je to, že po prvý raz nahlas priznal skutočné ciele dnešných protagonistov ďalšieho prehĺbenia európskej integrácie. Doteraz to totiž ľudia ako Barroso pred európskou verejnosťou tajili. V roku 2004 sme vstupovali do Európskej únie a nie do federácie, v ktorej sa staneme bezvýznamnou provinciou," vyhlásil Klaus.

Na otázku, či by ČR mala vstúpiť do takejto federácie, Klaus odpovedal jednoznačne záporne: "Mali by sme naopak uvažovať o tom, ako svoju štátnosť a suverenitu obnoviť. Vo federácii je to vylúčené."

Podľa Klausa by sa Európska únia mala zmeniť v opačnom smere, ako to navrhuje predseda Európskej komisie. "Vo chvíli, keď píšem tieto riadky, odpovedalo na vašom internetovom servere 61,8 percenta ľudí spomedzi 11.074 čitateľov, že je za rozpad Únie. Ľudia ako pán Barroso to nechcú počuť," poznamenal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu