Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Český prezident nesúhlasí s prohibíciou, z problému viní štátnu kontrolu

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

PRAHA - Za nerozumné, silácke riešenie problémov s distribúciou otráveného alkoholu označil český prezident Václav Klaus zavedenie de facto prohibície v ČR.

Ako vyplýva z jeho vyjadrenia počas oficiálnej štvordňovej návštevy Talianska, na ktorej ho sprevádza i manželka, z plošného zákazu predaja tvrdého alkoholu bude ťažké vykročiť. Štát podľa slov najvyššieho českého predstaviteľa zásadne zlyhal pri kontrole trhu s liehovinami.

Klaus označil sériu otráv pančovaným alkoholom s viac ako 20 obeťami na životoch za veľkú tragédiu. Informoval o tom dnes spravodajský server Lidovky.cz.

K problému podľa Klausa, ktorý sa vôbec po prvý raz vyjadril k metanolovej afére, prispel aj fakt, že štát skôr nastavil na alkohol "absurdne vysoké dane". Návrh možného licencovania nechcel prezident ČR komentovať, všeobecne je však podľa neho vždy horšie, keď sa štát začne pliesť do problému, uviedol server iDNES.cz.

Predseda vlády ČR Petr Nečas len o niekoľko minút neskôr prezentoval podľa rovnakého zdroja úplne opačný názor.

"Bol to nevyhnutný krok v záujme zdravia občanov ČR. Bol to krok po zrelej úvahe, bol nutný a správny a ja za ním jednoznačne stojím," vyhlásil premiér na tlačovej konferencii s tým, že dlhodobá prohibícia je ťažko akceptovateľná. Internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES poznamenáva, že vzhľadom na iba minimálny časový posun nebolo zrejmé, či Nečas na vopred avizovanej tlačovej konferencii vedel o kritickom postoji hlavy štátu.

Popri rokovaniach s najvyššími ústavnými činiteľmi hostiteľskej krajiny, prezidentom Giorgiom Napolitanom, premiérom Mariom Montim či predsedom poslaneckej snemovne talianskeho parlamentu Gianfrancom Finim, figurujú v programe návštevy prezidenta ČR v Taliansku aj stretnutia s predstaviteľmi tam žijúcej českej komunity, ale i návšteva Neapolu, kde mal Klaus na miestnej ekonomickej univerzite otvoriť taliansko-české podnikateľské fórum.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu