Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kollár: Spojené štáty európske sú holý nezmysel

Jozef Kollár
Jozef Kollár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Európa sa krôčik po krôčiku blíži k federalizácii, čo je veľmi nebezpečný trend. Dnes to povedal poslanec SaS Jozef Kollár, ktorý považuje prípadné Spojené štáty európske za nezmysel.

 "Z hľadiska vecného, z hľadiska ekonomických argumentov je to holý nezmysel. Európa nikdy nemôže fungovať na princípoch ako Spojené štáty americké, lebo nemáme jeden európsky národ," zdôraznil.

Zároveň poukázal na to, že kľúčové krajiny sa len tak ľahko nebudú zbavovať kompetencií napríklad v národnom bankovom dohľade, keď vznikne európsky integrovaný dohľad, či kompetencií vo fiškálnej politike. "A to ešte nie je všetkým dňom koniec. Oni jedného dňa naozaj budú mať tendenciu rozhodovať o rozpočtoch," upozornil. Priznal obavy z toho, "že to nejde správnym smerom".

Kollár reagoval na vyjadrenia predsedu Európskej komisie (EK) Josého Manuela Barrosa, podľa ktorého sa musí EÚ integrovať do demokratickej federácie a zmeniť svoje zmluvy takým spôsobom, aby sa mohla v eurozóne plne rozvinúť menová únia. "Budeme musieť smerovať k federácii národných štátov. To je náš politický horizont," uviedol Barroso. "Vytvorenie federácie národných štátov bude nakoniec vyžadovať novú zmluvu."

V súvislosti s odovzdávaním kompetencií Bruselu Kollár uviedol, že v jednotlivých členských krajinách budú musieť prebehnúť referendá. "A my budeme tlačiť na to, aby, ak dôjde k prenosu kompetencií na Brusel, ak dôjde k zníženiu suverenity Slovenska, prebehlo referendum," povedal Kollár, ktorý neverí, že vo všetkých 17 členských krajinách eurozóny budú referendá úspešné.

Poslanec za SaS ďalej pripustil, že v niektorých oblastiach by európska federalizácia mohla mať zmysel. "Federalizujme sa v tých oblastiach, kde to dáva zmysel a logiku. Majme spoločnú armádu, zahraničnú politiku... Ale nerobme to v oblasti riadenia hospodárskych politík. To nie je možné. Takéto Spojené štáty európske nebudú nikdy fungovať," vyhlásil Kollár.

Liberál má skôr obavy, že federalizácia môže časom vyvolávať odstredivé tendencie. "A jedného dňa dôjde aj trpezlivosť nemeckému voličovi. On sa nebude donekonečna pozerať na bezprecedentný transfer bohatstva zo severu na juh," upozornil Kollár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu