Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najhľadanejší terorista je mŕtvy: Operoval hlavne v Európe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Najhľadanejší terorista pôvodom z Belgicka, Moez Garsallaoui (43), je údajne mŕtvy, uviedla dnes tlačová agentúra Belga.

Garsallaoui mal podľa belgickej tlače zastávať jeden z kľúčových postov v rámci teroristickej siete al-Káida.

Belgické denníky Het Laatste Nieuws a De Morgen v dnešnom vydaní uviedli, že Garsallaoui zrejme zahynul pri jednom z amerických leteckých útokov na pohraničné oblasti Pakistanu s Afganistanom. Garsallaoui bol druhým manželom známej promoslimskej aktivistky z Belgicka Maliky El Aroudovej. Tá bola - spolu s nezvestným manželom a ďalšími siedmimi osobami - v roku 2010 odsúdená na niekoľkoročný pobyt vo väzení z dôvodu verbovania dobrovoľníkov a organizovania džihádistických skupín, ktorých členovia boli posielaní do Vaziristanu, pakistanskej provincie na hraniciach s Afganistanom.

Okrem toho El Aroudová a jej skupina je podozrivá zo snáh zorganizovať teroristický útok v Bruseli, ktorý sa mal konať pred jedným zo summitov EÚ v roku 2008. A zapojená bola aj do prevádzkovania internetovej stránky, ktorá oslavovala samovražedné bombové útoky a vyzývala mladých moslimov z Belgicka a Francúzska, aby sa nebáli obetovať v mene džihádu, svätého boja za šírenie islamu.

Garsallaoui bol úradom podozrivý aj z toho dôvodu, že prvý manžel Maliky El Aroudovej, Abdessattar Dahmane, sa v septembri 2011 v samovražednom útoku pričinil o zabitie Ahmada Šáha Masúda, veliteľa protitalibanskej Severnej aliancie. Túto operáciu nariadil a zorganizoval bývalý vodca al-Káidy Usáma bin Ládin. Správy o Garsallaouiho úmrtí začali prvýkrát kolovať práve na internetových stránkach extrémistických moslimských skupín, aj na stránke Minbar-SOS.com, ktorú mala kedysi na starosti Garsallaouiho manželka. Posledné potvrdené správy o Garsallaouiho aktivitách pochádzali z mája 2011.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu