Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vysoký činiteľ čínskej komunistickej strany utiekol s miliónmi do USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Bývalý najvyšší stranícky predstaviteľ čínskeho mesta Feng-čcheng údajne utiekol do USA s desiatkami miliónov nakradnutých dolárov. Podľa minuloročnej správy Čínskej centrálnej banky skorumpovaní čínski úradníci krajinu v posledných rokoch pripravili už o viac ako 120 miliárd dolárov, s ktorými vycestovali do zahraničia. Ich cieľom sú vo väčšine prípadov práve Spojené štáty. Píše o tom dnes spravodajský server BBC.

 

Jedným z najnovších hriešnikov je podľa BBC Wang Kuo-čchiang, ktorý bol tajomníkom komunistickej strany vo viac než polmiliónovom meste Feng-čcheng v severovýchodnej provincii Liao-ning. V apríli sa údajne so svojou manželkou odsťahoval do Ameriky.

Niekoľko na sebe nezávislých správ uvádza, že do USA previedol 31,5 milióna dolárov. Wang je v súčasnej dobe v Číne vyšetrovaný pre podozrenie z korupcie. Čínsky premiér Wen Ťia-pao opakovane označil korupciu za najväčšiu hrozbu pre vládu čínskej komunistickej strany. Článok vytlačený v čínskom liste Global Times vyzýva čínske úrady, aby zverejnili viac informácií o prípade a zabránili tak šíreniu ďalších špekulácií.

"Wangov útek je škandál. Úrady by určite takýto škandál radi zatajil, ale to je nereálne. Informácie sú v Číne odhaľované ďaleko rýchlejšie ako v 90. rokoch. Nech už je správa akokoľvek zlá, k verejnosti sa skôr či neskôr dostane," píše sa v článku. Čínska centrálna banka vlani uviedla, že od polovice 90. rokov do roku 2008 opustilo Čínu 16.000 až 18.000 predstaviteľov a zamestnancov štátnych firiem, ktorí si so sebou odviezli nakradnuté peniaze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu