Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Breivik môže byť v cele až do konca života

Anders Breivik
Anders Breivik (Zdroj: SITA)

OSLO - Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik, ktorý minulý rok zabil 77 ľudí, bol v piatok odsúdený na maximálny trest 21 rokov väzenia, ktorý mu však môžu opakovane predlžovať o päť rokov, kým bude považovaný za nebezpečného pre spoločnosť.

Odsúdený tak môže zostať v cele až do konca života. Na záver 10-týždňového procesu senát piatich sudcov okresného súdu v Osle jednomyseľne rozhodol, že Breivik je príčetný a trestne stíhateľný za svoje činy a uznal ho vinným z terorizmu a úkladných vrážd. Breivikov právnik Geir Lippestad oznámil, že jeho mandant sa voči rozsudku neodvolá. Posledné pojednávanie bude podľa tlačových agentúr pokračovať asi do 16:00 SELČ a Breivik sa bude mať možnosť vyjadriť k rozsudku.

Verdikt, ktorý prečítala predsedníčka senátu Wenche Arntzenová, vyvolal úsmev na tvári Breivika, ktorý chcel, aby ho uznali psychicky zdravým, keďže umiestnenie do psychiatrickej starostlivosti by bolo podľa jeho slov "horšie ako smrť". Prokuratúra naopak žiadala, aby súd Breivika uznal právne nespôsobilým a poslal ho do psychiatrickej liečebne. Bývalý minister spravodlivosti Knut Stor Berget, ktorý bol v kresle v čase útokov, je s rozsudkom spokojný. "Môže zostať vo väzení do konca života. Je to najvyšší trest, aký mohol dostať," vyhlásil.

"Verdikt bol jednomyseľný. Odsudzujeme ho na 21 rokov s minimom na 10 rokov väzenia," vyhlásila Arntzenová, ktorá potom čítala celý rozsudok a jeho zdôvodnenie. Sudkyňa popísala jeho detstvo až po dospelosť, detailne sa venovala jeho príprave na útoky, ktorá okrem iného zahŕňala aj stovky hodín hrania bojových počítačových hier. Následne sudca Arne Lyng hovoril o samotnom útoku a prečítal mená všetkých 77 obetí. Na čítaní rozsudku boli okrem novinárov prítomné aj rodiny obetí a tí, čo útok prežili. Breivik sám nad svojimi činmi nikdy neprejavil ľútosť a označil ich za "kruté, ale nevyhnutné na zabránenie moslimskej invázie do Nórska a Európy".

Breivik 22. júla 2011 vopred nastražil v aute bombu, ktorá po výbuchu zabila neďaleko vládnych budov v Oslo 8 ľudí, potom odišiel na neďaleký ostrov Utöya, kde viac ako hodinu systematicky strieľal do mladých ľudí, ktorí sa tam zúčastňovali na letnom tábore organizovanom vládnou Robotníckou stranou. Najmladšia z obetí mala 14 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu