Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Fašistickému generálovi v Taliansku postavili pomník

Rodolfo Graziani
Rodolfo Graziani (Zdroj: Wikipedia)

RÍM/LONDÝN - Medzi talianskymi politikmi vypukol v týchto dňoch spor v súvislosti s fašistickým veliteľom Rodolfom Grazianim odsúdeným za vojnové zločiny.

Radnica v jednej z dediniek na okraji Ríma mu totiž - z verejných zdrojov - postavila mauzóleum a pomník, píše spravodajský portál britskej vysielacej stanice BBC.

"Ako môžeme dovoliť, prijať, alebo jednoducho tolerovať postavenie parka a mauzólea venovaného fašistickému generálovi a ministrovi Rodolfovi Grazianimu?" položil rečnícku otázku Esterino Montino, šéf Demokratickej strany v regióne Lazio. Poukázal pritom na to, že podľa historikov bol zodpovedný za spáchanie zločinov proti ľudskosti v 30. rokoch minulého storočia v africkej Etiópii.

Graziani bol jedným z najprominentnejších veliteľov talianskeho fašistického vodcu Benita Mussoliniho, predovšetkým vo vojne v koloniálnej Etiópii a Líbyi. Hovorí sa tiež o tom, že tam proti miestnemu obyvateľstvu nariadil použitie chemických zbraní. V roku 1948 ho odsúdili na 19 rokov, na slobodu sa však dostal už po dvoch rokoch. Zomrel krátko na to, v roku 1955. Za svoju krutosť si vyslúžil prezývku Mäsiar z Fezzana.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu