Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Miliardár Gates investuje do vývoja ekologických toaliet

Bill Gates
Bill Gates (Zdroj: SITA)

SEATTLE - Problém s toaletami v rozvojových krajinách má podľa Billa Gatesa vyriešiť solárna energia.

Kalifornský technologický inštitút vyvinul slnečnou energiou poháňaný systém na výrobu uskladniteľnej energie pomocou recyklácie vody a rozloženia ľudských výkalov. Za prácu mu popredný filantrop v utorok odovzdal cenu vo výške 100.000 dolárov.
      
Vývoj nového typu toalety je dôležitou súčasťou snahy Gatesovej nadácie zlepšiť zdravotnú situáciu v rozvojovom svete. Výsledkom vylučovania na voľnom priestranstve sú zlé hygienické podmienky. Na ich následky každoročne zomiera jeden a pol milióna detí vo veku do päť rokov, povedal Gates.
      
Problém sa týka najmä subsaharskej Afriky a južnej Ázie. Toalety používané v západnom svete ho podľa spoluzakladateľa spoločnosti Microsoft nevyriešia. Ich používanie si vyžaduje vybudovanie kompletnej kanalizačnej sústavy a príliš veľkú spotrebu vody.
      
Preto Gates podporuje projekty výskumu a vývoja novej technológie toaliet, ktorá sa podľa neho nezmenila od vynálezu splachovacieho záchoda v roku 1775. Doterajšie realizované a plánované investície nadácie v tomto odvetví dosiahli úroveň 6,5 milióna dolárov.
      
Gates verí, že mnohé z inovácií pomôžu zásadným spôsobom zmeniť hygienické podmienky v rozvojových krajinách, ako aj závislosť bohatšej časti sveta na tradičných splachovacích toaletách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu