Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Predseda EK Barroso žiada rumunského premiéra o rešpektovanie súdnictva

José Manuel Barroso
José Manuel Barroso (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso nalieha na rumunského premiéra Victora Pontu, aby rešpektoval nezávislosť súdnictva vo svojej krajine, ktoré je údajne terčom "nátlaku a zastrašovania" v súvislosti s preverovaním výsledkov referenda o odvolaní prezidenta Traiana Basesca.

 V piatkovom liste adresovanom Pontovi vyjadruje svoje "hlboké znepokojenie nad aktuálnym vývojom" v konaní rumunského súdu, ktorý má rozhodnúť o platnosti alebo neplatnosti júlového hlasovania, naráža však na problematickú komunikáciu s vládnymi orgánmi.

Podľa Barrosa je "rozhodujúce, aby rumunská vláda bez zbytočných odkladov reagovala na požiadavky ústavného súdu, čo sa týka odovzdania príslušných voličských zoznamov" a umožnila mu tak vyniesť konečné rozhodnutie "čo najskôr". Zároveň pripisuje "prvoradú dôležitosť" tomu, aby mohol ústavný súd "sám objasniť svoj postoj, ak to uzná za potrebné", zatiaľ čo "všetky ostatné strany by sa mali zdržať vlastných výkladov".

Veľká väčšina účastníkov sa v referende vyslovila za odvolanie Basesca, celková účasť však bola o niečo nižšia ako 50 percent registrovaných voličov a nebola tak splnená podmienka platnosti. Vo vládnej koalícii sa teraz ozývajú hlasy, aby sa na výpočet pomernej účasti použili iné údaje. Konečné slovo bude mať ústavný súd, ktorý o platnosti výsledkov referenda rozhodne 31. augusta. Po tom, ako súd oznámil, že po vyžiadaní voličských zoznamov dostal protirečivé údaje, začala vo veci konať prokuratúra. Tá sa zameriava na podozrenia, že ide o výsledok nátlaku zo strany niektorých vládnych politikov.

O "neprijateľnom nátlaku" hovorí aj bývalý minister vnútra Ioan Rus, ktorý v pondelok oznámil svoju rezignáciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu