Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tajný plán: Už zajtra rozhodne Brusel o kroku k Spojeným štátom európskym!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Spoločné ministerstvo financií, zjednotenie ekonomík národných štátov a koniec slobody v daňovej politike. Z Bruselu unikol tajný dokument, podľa ktorého už zajtra rozhodnú lídri krajín EÚ vrátane nášho premiéra Roberta Fica o tom, či bude Európa v budúcnosti vyzerať ako jeden štát. Ak totiž spomínané kroky politici schvália cesta späť už nebude možná.

Návrh riešení je z hláv štyroch najvplyvnejších politikov únie. Do médií prenikol plán predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya, prezidenta eurobanky Maria Draghiho, predsedu Európskej komisie José Manuela Barrosa a šéfa Euroskupiny Jeana-Clauda Junckera.

Navrhujú vytvoriť spoločné ministerstvo financií a aj spoločné európske dlhopisy. Kompetencie Bruselu by mal poriadne porásť. Každý štát by musel podľa návrhu predkladať všetky výdavky a príjmy štátneho rozpočtu a následne Brusel by ich mohol upravovať.

Podľa dokumentu by mali vzniknúť aj  tzv. eurobondy, európske dlhopisy, ktoré by previazali ekonomiky všetkých krajín menovej únie.  Z dokumentu vyplýva, že s ich vydaním počítajú v strednodobom časovom období. "V strednodobej perspektíve by vydávanie spoločných dlhopisov mohlo byť prvkom fiškálnej únie a pokrokom v procese rozpočtovej integrácie," píše sa v dokumente, o ktorom informovala agentúra Reuters.

Opačný názor má však nemecká kancelárka Angela Merkel. Tá je zásadne proti európskym dlhopisom. Za tento názor si však vypočula kritiku z USA. Merkelová totiž navrhuje, aby sa najskôr vytvorila politická únia a až potom budú môcť politici riešiť ostatné otázky. V Nemecku panuje názor, že práve tento štát by mal byť stredobodom budúceho európskeho superštátu. Potom by vraj nemali taký problém pomáhať chudobným, keďže by ich mohli aj priamo sankcionovať a ovplyvňovať ekonomické parametre danej zadlženej krajiny.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu