Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prvé panoramatické fotky z Marsu: Vedci na nich vidia Kaliforniu!

Prvé fotografie sondy Curiosity Zobraziť galériu (3)
Prvé fotografie sondy Curiosity (Zdroj: nasa)

BRATISLAVA – Americká sonda Curiosity poslala dnes v noci prvé zábery povrchu Marsu. Potvrdzuje tak, že ide o jeden z najambicióznejších projektov týkajúcich sa výskumu červenej planéty. NASA zverejnila už prvé fotografie, ktoré sonda zaslala. Po bezproblémovom pristátí sa odborníci tešia aj z toho, že komunikácia prebieha bez problémov a prístroje môžu začať objavovať nový svet podľa plánu.

Prvé snímky, ktoré urobila sonda smerom na sever, sú čiernobiele. V najbližších dňoch NASA očakáva farebné. Vedcov však prekvapili, pretože týčiace sa hory a opar im nápadne pripomína Mohavskú púšť v Kalifornii. „Náš prvý dojem je, že pohľad na panorámu je podobný tej na Zemi,“ povedal John Grotzinger z Kalifornského technologického inštitútu. Zábery červenej planéty urobila Curiosity navigačnými kamerami z krátera Gale, v ktorom sonda pristála v pondelok. Ešte predtým, ako NASA zverejnila fotografie, bola obava z toho, že pri pristávaní sa zvíri prach natoľko, že znemožní spracovanie záberov.

Prvé fotografie sondy Curiosity
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

Prvé fotografie sondy Curiosity
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

 

Tento problém však nenastal. Vo štvrtok by tak mala sonda začať robiť 360 stupňové fotografie. Vedci vybrali túto časť Marsu v blízkosti rovníka práve podľa polohy s výborným rozhľadom. Strávi tu dva roky, počas ktorých má pomôcť vedcom prísť na to, ako by sa dal transformovať Mars na obývateľnú planétu. Jej úlohou bude aj urobiť fotografie hory Sharp, kde bude hľadať známky po minulom živote. Už sa totiž objavili aj informácie, že práve na tomto mieste by sa mala nachádzať aj voda. "Pozeráme sa na miesto, ktoré vyzerá naozaj pohodlne ako doma,“ dodal Grotzinger.

Prvé fotografie sondy Curiosity
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu