Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pohodový Obama odkazuje vedcom: Ak skontaktujete Marťanov, dajte mi vedieť

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Úspešné pristátie vozítka Curiosity na Marse nevyvolalo nadšenie len medzi odborníkmi či fanúšikov objavovania vesmíru, ale aj u amerického prezidenta Baracka Obamu. Ten dnes expertov, ktorí majú misiu robotickej sondy na starosti, požiadal, aby mu v prípade, že sa im podarí na červenej planéte nájsť život, okamžite zavolali.

"Ak sa dostanete do kontaktu s Marťanmi, dajte mi, prosím, hneď vedieť," povedal Obama podľa agentúry AP expertom kalifornského strediska pre výskum a vývoj prúdových motorov, ktorí vozítko na diaľku ovládajú. "Mám čo do činenia s množstvom iných vecí, ale mám dojem, že toto sa dostane do popredia môjho zoznamu. Aj ak by to boli len mikróby, bude to veľmi zaujímavé," dodal.

Obama s vedcami prehovoril z paluby prezidentského lietadla Air Force One, v ktorom mieril do štátu Iowa na ďalšie kolo predvolebnej kampane. Vozítko Curiosity sa na Mars dostalo 6. augusta po osemmesačnej púti vesmírom. Jeho pristátie bolo zrejme najnáročnejšou diaľkovo riadenou kozmickou operáciou. Všetko sa ale podarilo a sonda už začala na Zem posielať fotografie červenej planéty, ktoré experti budú skúmať niekoľko rokov.

Misia, ktorej náklady sa pohybujú okolo 2,5 miliardy dolárov, má za cieľ, okrem iného, pátrať po tom, či na planéte existujú podmienky umožňujúce život.

Obama zdôraznil, že pristátie a misia Curiosity nepriťahujú len pozornosť a predstavivosť miliónov ľudí v Spojených štátoch, ale aj po celom svete. "Je to naozaj ohromujúce, čo sa vám podarilo dosiahnuť," povedal vedcom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu