Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pobijú sa veľmoci o ropu? Rusi presúvajú ľadoborce do Arktídy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský ľadoborec Kapitan Darnicyn v noci na sobotu opustil prístav Murmansk na severe krajiny a vydal sa na expedíciu do Severného ľadového oceánu, ktorá má potvrdiť ruské nároky na rozšírenie hraníc svojho arktického kontinentálneho šelfu. Informovala o tom agentúra RIA Novosti. Zo severonórskeho prístavu Kirkenes má plavidlo sprevádzať ďalší ruský dieselový ľadoborec Dikson.

Rozšírenie hraníc kontinentálneho šelfu Rusku umožní prisvojiť si arktické oblasti bohaté na zdroje ropy a zemného plynu. Moskva do Arktídy vyslala už niekoľko vedeckých výprav, aby potvrdili tézu, že Lomonosovov chrbát, tiahnuci sa pod hladinou Severného ľadového oceánu od kontinentu smerom k pólu, je predĺžením ruského kontinentálneho šelfu a že teda Rusi majú právo na jeho ekonomické využitie.

Terajšia vedecká misia oboch ruských ľadoborcov má trvať asi dva mesiace. Posádka Kapitana Darnicyna má za úlohu mapovanie morského dna; ich kolegovia z Diksonu budú zbierať seizmické dáta a vykonávať geologický a geofyzikálny výskum.

Rusko prvýkrát zorganizovalo obdobnú výpravu v roku 2010. V uplynulých rokoch ale vždy používalo vedeckú loď Akademik Fjodorov, ktorú sprevádzali atómové ľadoborce. Teraz je to podľa RIA Novosti prvýkrát, keď Moskva vyslala k podobnej operácii ľadoborce ​​dieselové.

Nároky na právo ťažiť nerastné suroviny v Arktíde si robia aj ďalšie severské štáty - Kanada, USA, Nórsko a Dánsko. V regióne sa podľa expertov nachádza asi 13 percent doteraz neobjavených svetových zásob ropy a 30 percent zásob zemného plynu.

Medzinárodné ekologické organizácie síce vyzývajú k moratóriu na hospodársku činnosť v Arktíde, podobne ako je tomu v Antarktíde, ale podľa odborníkov ich výzvy nemajú šancu na úspech.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu