Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

K streľbe v kine nemuselo prísť: Psychiatrička upozorňovala na Holmesa už mesiac pred masakrom

James Holmes
James Holmes (Zdroj: SITA)

DENVER - Psychiatrička z univerzity v americkom Colorade upozorňovala na Jamesa Holmesa už vyše mesiaca pred masakrom v kine na predmestí Denveru. Napísali to noviny Denver Post, ktoré dnes citovala agentúra Reuters.

Psychiatrička Lynne Fentonová začiatkom júna upozornila na Holmesa univerzitný tím, posudzujúci potenciálne hrozby zo strany študentov a personálu.  

Holmes (24) bol Fentonovej pacientom a psychiatrička vo svojom oznámení výboru uviedla, že má obavy z jeho správania. Vo veci však podľa denverskej televízie KMGH-TV neboli podniknuté ďalšie kroky vzhľadom na prebiehajúce konanie o ukončení Holmesovho štúdia. O obavách psychiatričky nebola upovedomená ani miestna polícia.

Univerzita sa odmietla k správe vyjadriť s odvolaním sa na príkaz sudcu, ktorý zakázal poskytovanie informácií o celom prípade. Fentonová pôsobí na Coloradskej univerzite ako riaditeľka odboru psychologických služieb pre študentov. Niekoľko dní pred streľbou jej Holmes poslal svoj zápisník s plánmi masakru. Balík so zápisníkom však zostal asi týždeň nepovšimnutý v poštovej miestnosti univerzity, kde ho objavili až niekoľko dní po streľbe.

Bývalého postgraduálneho študenta neurológie v pondelok oficiálne obžalovali zo 142 trestných činov vrátane prvostupňových vrážd. Obvinenia sa týkajú streľby z 20. júla, keď Holmes počas nočnej premiéry filmu o Batmanovi zabil v kine v meste Aurora 12 ľudí a ďalších 58 zranil.

Za vznesené obvinenia mladíkovi hrozí trest smrti; zatiaľ však nie je jasné, či oň prokuratúra požiada. Podľa expertov bude kľúčovou otázkou súdneho procesu Holmesovo duševné zdravie. Pred súd ho znovu predvedú 27. septembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu