Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Strelec z Colorada chce zmeniť vyjadrenie: Nevinný z dôvodu duševnej choroby!

James Holmes
James Holmes (Zdroj: SITA)

DENVER - Strelec, ktorý vlani zabil 12 ľudí v kine v americkom štáte Colorado, sa chce pred súdom obhajovať svojou údajnou duševnou chorobu. Oznámila to v utorok agentúra AP s odvolaním sa na jeho obhajcov.

Sudca pôvodne akceptoval štandardné vyhlásenie o nevine 25-ročného obvineného Jamesa Holmesa. Jeho právnici však teraz chcú zmeniť jeho vyjadrenie na "nevinný z dôvodu duševnej choroby".
      
O zmenu vyhlásenia o nevine chcú oficiálne požiadať na pojednávaní 13. mája. Ak sudca žiadosť príjme, Holmesa presunú do štátnej psychiatrickej nemocnice, kde ho vyšetria lekári a vyjadria sa k tomu, či v čase útoku trpel psychickým ochorením.
      
Aj v prípade, že Holmesa vyhlásia za duševne chorého, môže byť napokon podľa coloradských zákonov uznaný súdnou porotou za vinného, vzhľadom na ťarchu usvedčujúcich dôkazov.
      
Mladík čelí obvineniam z viacnásobnej vraždy a pokusov o vraždu a obžaloba žiada pre neho trest smrti. Odmietla pritom návrh obhajcov, ktorí ponúkli, že ich klient prizná vinu a strávi zvyšok života vo väzení, aby sa tak vyhol poprave.
      
Pri streľbe 20. júla 2012 v meste Aurora - pri premiére nového filmu o Batmanovi - prišlo o život 12 divákov a 70 ďalších utrpelo zranenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu