Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Desivá prognóza: Americké mestá budú krachovať ako na bežiacom páse!

Warren Buffett
Warren Buffett (Zdroj: SITA)

OMAHA - Je jedným z najbohatších mužov planéty a uznávaným finančným odborníkom a investorom. Pred časom predpovedal, že Európa nie je schopná prekonať finančnú krízu, v ktorej sa momentálne nachádza. Najnovšie Warren Buffett nepotešil ani Američanov; tvrdí, že tamojšie mestá budú krachovať ako na bežiacom páse.

Samosprávy mnohých z nich už teraz dlžia obrovské sumy peňazí a podľa Buffetta im nič nezabráni v tom, aby vyhlásili bankrot. Sú si totiž vedomé toho, že prežijú aj po ňom. Súd už o ochranu pred veriteľmi zatiaľ požiadali dve mestá - severokalifornský Stockton, ktorý má takmer 300 tisíc obyvateľov a San Bernardino ležiace východne od Los Angeles s niečo vyše 200 tisíc ľuďmi.

"Strach z bankrotu je očividne nižší ako kedysi, keďže ho prakticky vyhlásili už dve pomerne veľké mestá," povedal Buffett pre televíziu Bloomberg, ktorá vysiela finančné správy. "Akonáhle ľudia na druhý zistia, že mesto stále stojí a funguje, krach už nebudú vnímať tak negatívne. Keď bude mať nabudúce mesto problémy povedzme pri vyplácaní dôchodkov svojim zamestnancom, stačí, keď oznámi, že vyhlasuje bankrot," dodal.

S finančnými ťažkosťami sa borí mnoho väčších aj menších miest po celých Spojených štátoch. Kríza ešte viac navýšila ich dovtedajšie dlhy, čím sa pomaly dostávajú do platobnej neschopnosti. USA podobne ako Európa zažíva najhoršiu recesiu od tridsiatych rokov minulého storočia, kedy po páde burzy americkej burzy Wall Street nastala svetová hospodárska kríza.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu