Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ministerstvo odporúča zvýšenú opatrnosť v Bulharsku najmä na letiskách!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: SITA)

BRATISLAVA - V súvislosti so stredajším samovražedným útokom na letisku Sarafovo v Burgase ministerstvo zahraničných vecí odporúča slovenským turistom zvýšenú opatrnosť - osobitne počas presunov medzi letiskami a hotelmi.

Bezpečnostná kontrola je posilnená na fungujúcich bulharských letiskách Sofia a Varna, každý cestujúci ňou prechádza ešte pred vstupom do areálu letiska, a tak odbavenie postupuje pomalšie ako inokedy. "Dovoľujeme si preto požiadať pasažierov o trpezlivosť a spoluprácu s pracovníkmi letísk," informoval tlačový odbor rezortu diplomacie. Ako povedal agentúre SITA hovorca ministerstva Boris Gandel, Bulharsko však po útokoch nepovažujú za nebezpečnejšiu krajinu. "Ani si nemyslíme, že hrozia ďalšie teroristické útoky, aj keď vylúčiť sa to nedá," dodal Gandel.

Letisko Burgas je dnes uzatvorené a všetky linky sú presmerované do Varny. Príslušné bulharské orgány odporúčajú všetkým cestujúcim byť na letiskách najneskôr dve hodiny pred odletom. Vzhľadom na to, že tam momentálne panuje zmätok a odlety i prílety sú presúvané, rezort diplomacie odporúča turistom príchod na letisko aspoň tri hodiny pred plánovaným odletom. Aktuálne sa do budovy dostane len cestujúci s rezervačným kódom letu.

V stredu 18. júla vybuchol na bulharskom letisku Burgas autobus s izraelskými turistami. Slováci, ktorí sa v čase výbuchu nachádzali na letisku, neboli zranení. Podľa informácií Gandela sa na letisku v čase explózie nachádzalo približne 250 slovenských turistov. Pri výbuchu prišlo o život najmenej sedem ľudí a približne 25 osôb utrpelo zranenia. Obeťami sú izraelskí turisti. Za explóziu je s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovedný samovražedný útočník, ktorý údajne stál pri dverách vozidla odvážajúceho izraelských turistov po pristátí. To, že terčom útoku boli izraelskí turisti, potvrdilo aj ministerstvo zahraničných vecí židovského štátu. Bulharské úrady burgaské letisko okamžite uzavreli a lety presmerovali do mesta Varna.

Na výbuch v Burgase zareagovala opatreniami na bratislavskom letisku

Na výbuch autobusu na letisku v bulharskom Burgase zareagovala aj bratislavská polícia. Letisko v hlavnom meste sa muselo podrobiť zvýšeným bezpečnostným opatreniam. "Na Letisku M. R. Štefánika sme okrem dlhodobo vykonávaných opatrení v tejto súvislosti prijali ďalšie adekvátne opatrenia," povedala TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Petra Hrášková. "Vzhľadom na charakter prijatých opatrení ich nie je možné zverejniť," dodala.

Hrášková zároveň ubezpečila, že polícia robí všetko pre to, aby nové opatrenia nemali vplyv na časy odletov a cestujúcich sa dotkli len v nevyhnutnej miere. Do bulharského letoviska prepravujú cestovné kancelárie dovolenkárov z Bratislavy aj z Košíc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu