Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Protiprávny pakt: USA mali zadržiavať ľudí v tajnej väznici v Poľsku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Wikipedia)

PRAHA - Poľský premiér z rokov 2001-2004 Leszek Miller by mal niesť osobnú zodpovednosť za zriadenie a prevádzku tajnej väznice americkej rozviedky CIA v poľských Starých Kiejkutách v období od decembra 2002 do októbra 2003. Tvrdí to bývalý hovorca vlády.

"Bol jediným predsedom vlády na svete, ktorý navštívil sídlo CIA a uzatváral tam dohody," povedal portálu Onet.pl Jerzy Urban, šéfredaktor týždenníka NIE a niekdajší hovorca poľskej vlády.

"To, že Miller lietal do centrály CIA, je rovnaké, ako keby francúzsky prezident pricestoval do Poľska a navštívil tu sídlo spravodajskej služby, teda niečo nepochopiteľného," zdôraznil Urban.

Dodal, že za protiprávny súhlas so zriadením tajných väzníc iného štátu na území Poľska by mal byť Miller postavený pred štátny tribunál.

O existencii tajných väzníc CIA pre osoby podozrivé z terorizmu v Poľsku a Rumunsku sa v minulosti opakovane zmieňovali správy Európskeho parlamentu a Rady Európy. Poľské úrady to vždy znovu popierali. Pripúšťali iba to, že americké lietadlá v Poľsku pristávali, aby doplnili palivo.

O zadržiavaní v Poľsku vypovedali dvaja väzni na základni Guantánamo, kde USA zadržiavajú osoby podozrivé z terorizmu, upozornila agentúra Reuters.

Existenciu väzníc CIA na svojom území ako prvá v Európe priznala Litva. Dvojica zariadení tam bola v prevádzke v medziobdobí 2002 až 2006.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu