Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na Guantáname hladuje už 21 väzňov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SAN JUAN - Protestnú hladovku v zajateckom tábore na americkej základni Guantánamo na Kube drží už 21 väzňov. Oznámil to dnes hovorca zajateckého tábora Robert Durand.

Hovorca, ktorý je zároveň kapitánom amerického námorníctva, podľa agentúry AP uviedol, že osem hladujúcich mužov dostáva tekutú výživu, aby sa zabránilo prílišnej strate ich telesnej hmotnosti. Dvoch zajatcov hospitalizovali vo väzenskej nemocnici na základni Guantánamo kvôli dehydratácii.

Americká armáda konštatovala, že žiadny zo zajatcov nie je v bezprostrednom ohrození života. Právni zástupcovia zadržiavaných osôb tvrdia, že muži protestujú proti ich časovo neohraničeného zadržiavaniu, ako aj proti znesväcujúcim prehliadkam ich Koránov. Zároveň uviedli, že hladovka väzňov je vážnejšia, ako o nej informuje armáda.

Durand predtým množstvo hladujúcich väzňov stanovil len na zlomok dnešného počtu, pretože nesplnili definíciu hladujúceho väzňa podľa stanov americkej armády, ktorá počíta s odmietnutím deviatich po sebe idúcich dávok jedla. Počet hladujúcich sa v piatok zvýšil na 14, pričom dnes ich už bolo 21, napísala AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu