Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dopad tajného balíčka do oceánu: Odhalili unikátnu misiu CIA!

Filmy ležali v hĺbke piatich kilometrov. Zobraziť galériu (3)
Filmy ležali v hĺbke piatich kilometrov. (Zdroj: foia.cia.gov)

WASHINGTON - Americká spravodajská služba CIA po 40 rokoch odtajnila dokumentáciu týkajúcu sa unikátnej záchrannej akcie satelitu z dna oceánu. V hĺbke piatich kilometrov vytiahla z havarovanej kapsule špionážny film, zachytávajúci okrem iného územie Sovietskeho zväzu.

Počas studenej vojny boli satelitné špionážne fotografie náročnou a drahou záležitosťou. Družica zabalila exponovaný film do balíčka, poslala ho k Zemi a americké tajné lietadlo muselo vesmírnu zásielku ešte vo vzduchu odchytiť. CIA teraz odtajnila dokumenty z rokov 1971 a 1972, ktoré mapujú jednu nevydarenú akciu.

Desiateho júla 1971 zhodil satelit KH-9 Hexagon kapsulu s nafoteným filmom. Išlo o prísne tajný projekt, pri ktorom USA testovali úplne nový špionážny systém. Boli na ňom snímky z územia ZSSR a iných krajín. Pri lete k Zemi však prišlo k poruche. Puzdru, označovanému ako Hexagon Recovery Vehicle 1201-3, sa neotvoril padák a obrovskou rýchlosťou narazil na hladinu Tichého oceánu. Skončil v hĺbke 4 900 metrov.

Misia, ktorá nasledovala, nemala v tej dobe žiadny predobraz. Navyše sa počítalo s tým, že bude kapsula rozbitá na niekoľko kusov. Odborníkom sa však podarilo pomerne presne určiť polohu trosiek. Otázkou zostávalo, čím to všetko vyloviť.

Voľba padla na batyskaf Trieste II., ktorý však zatiaľ nebol hlbšie ako v 3 km. CIA neprialo ani počasie. Až 25. apríla 1972, deväť mesiacov od pádu satelitu, došlo k čiastočne úspešnému vyloveniu toho najdôležitejšieho, naexponovaného filmu. Zachrániť sa ale podarilo iba sedem metrov filmového pásu z celkových 96 kilometrov. Zvyšok sa roztrhal na kúsky a klesol späť na dno. Nakoniec ani z toho mála nič nebolo. Svetlocitlivá vrstva filmu sa pri pobyte na dne oceánu a pravdepodobne aj samotným tvrdým dopadom zničila.

Batyskaf Trieste II.
Zobraziť galériu (3)
Batyskaf Trieste II.  (Zdroj: foia.cia.gov)

Misia skončila neúspešne, zachránilo sa iba 7 metrov filmu.
Zobraziť galériu (3)
Misia skončila neúspešne, zachránilo sa iba 7 metrov filmu.  (Zdroj: foia.cia.gov)

Aby bolo zabezpečené úplné utajenie akcie, "nakŕmila" CIA všetkých zainteresovaných "civilov" príbehom o hľadaní nástroja z morského fyzikálneho laboratória, ktorý je citlivý na svetlo. Ani potápači, ktorí v batyskafe vyzdvihovanie zvitkov s filmom zaisťovali, totiž nemali vedieť, čo presne vlastne zo dna oceánu berú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu