Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

EÚ od začiatku vedela, že Grécko je časovaná bomba!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Bývalá nemecká vláda kancelára Gerharda Schrödera aj vtedajšia Európska komisia vedeli o rizikách spojených s prijatím Grécka do eurozóny, ale ignorovali ich. S odvolaním sa na interné dokumenty EK a kancelára to napísal nemecký týždenník Stern, ktorý na správu upozornil dnes na svojich internetových stránkach.

Eurostat podľa nich už v roku 1999 informoval EK v dvoch listoch o možných zmanipulovaných údajoch Atén o gréckom deficite. EK ale tieto varovania podľa časopisu Stern odmietla.

V máji 1999 napísal jeden z riaditeľov Eurostatu spolupracovníkovi vtedajšieho európskeho komisára pre hospodárstvo a menu Yvesa-Thibaulta de Silguyho, že grécka vláda evidentne používa miliardové únijné transfery Aténam k upravovaniu údajov o gréckom rozpočte.

Na začiatku nasledujúceho mesiaca potom vtedajší šéf európskeho štatistického úradu Yves Franchet upozornil na rovnaký problém generálneho riaditeľa EK pre hospodárstvo a financie. Ten mu podľa časopisu Stern odpovedal: "Predpokladám, že Eurostat neplánuje robiť číselné korektúry, ani si neželá pokračovať v debate na túto tému."

Tiež Schröderova vláda mala podľa spravodajského magazínu na začiatku roka 2000 k dispozícii celý rad kritických poznámok z Bruselu o slabosti gréckeho hospodárstva. Únijní experti v nich upozorňovali na nízky priemyselný export, na obrovský deficit v obchodnej bilancii a na príliš vysokú závislosť Atén na európskych subvenciách, ktorých výška vtedy dosahovala rekordných piatich percent hrubého domáceho produktu krajiny.

Brusel podľa časopisu Stern tiež upozorňoval Berlín na varovné signály týkajúce sa konkurencieschopnosti Grécka a hroziacu silnú infláciu v prípade vstupu Juhoeurópanov do eurozóny. Grécko podľa nich vtedy nebolo pripravené na možný ekonomický šok, ktorý prijatie eura vyvolá.

Bývalý kancelár Schröder nemeckú podporu vstupu Atén do menovej únie v minulosti opakovane obhajoval kladným odporúčaním EK. K odhaleniam časopisu Stern sa nechcel vyjadriť.

Grécko vstúpilo do eurozóny 1. januára 2001 ako 12. krajina vtedajšej pätnásťčlennej Európskej únie. V prvej vlne štátov, ktoré spoločnú menu začali používať od roku 1999, nebolo, pretože nesplnilo konvergenčné kritériá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu