Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Lajčák oceňuje, že Gréci volili proeurópske strany

Jaroslav Lajčák
Jaroslav Lajčák

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák oceňuje, že väčšina gréckych občanov aj napriek náročným zmenám v ich spoločnosti dala hlas proeurópskym stranám, hlásiacim sa k podmienkam medzinárodnej pomoci.

„Je to dôležitý príspevok k stabilite celej eurozóny a zároveň záruka prosperujúceho Grécka, ktoré si všetci želáme,“ podčiarkol Miroslav Lajčák. V tejto chvíli šéf diplomacie podľa šéfky tlačového odboru rezortu diplomacie Renáty Goldírovej povzbudzuje gréckych politikov k rýchlemu sformovaniu vlády, ktorá si osvojí ozdravný program s dohodnutými záväzkami.

Podľa odhadov gréckeho ministerstva vnútra vyhrala nedeľňajšie parlamentné voľby konzervatívna strana Nová demokracia (ND) so ziskom 29,5 percenta hlasov a spolu s tretím v poradí Panhelénskym socialistickým hnutím (PASOK) bude mať v 300-člennom pléne väčšinu - približne 160 kresiel. Proeurópske strany tak urobili škrt cez rozpočet druhej v poradí - Koalícii radikálnej ľavice (SYRIZA), ktorá podľa rezortu vnútra získala 27-percentnú podporu voličov. Líder PASOK Evángelos Venizélos už potvrdil, že jeho strana vstúpi do proeurópskej vlády s ND. Do nového gréckeho parlamentu by sa mali dostať aj štyri menšie strany vrátane komunistov či neonacistického Zlatého úsvitu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu