Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Grécko má vládu: Tri strany sa dnes dohodli na konzervatívnej koalícii!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Tri grécke politické strany sa dnes dohodli na vytvorení koaličnej vlády pod vedením konzervatívcov, ktorí vyhrali nedeľňajšie parlamentné voľby. Súčasťou dohody je snaha vyrokovať zmiernenie tvrdých podmienok medzinárodnej finančnej pomoci pre túto silne zadlženú krajinu, ktorá čelí hrozbe bankrotu.

 Dohodu uzavreli konzervatívna strana Nová demokracia, socialistická strana PASOK a malá strana Demokratická ľavica.

Podľa zdrojov bude novým premiérom líder Novej demokracie Antonis Samaras a ministrom financií šéf Národnej banky Vassilis Rapanos. Samaras sa dnes o 15.00 h SELČ stretne s prezidentom Karolosom Papuliasom, aby mu oznámil dohodu o koaličnej vláde, uviedol Reuters. "Grécko má vládu," uviedol šéf PASOK Evangelos Venizelos.

Vytvorenie vlády, ktorá podporuje zahraničnú finančnú pomoc a súhlasí s jej podmienkami, upokojí trhy a ukončí politickú neistotu, ktorá viedla k tomu, že v zadlženom Grécku sa v priebehu šiestich týždňov dvakrát konali parlamentné voľby.

"Rozhodli sme sa dať dôveru vláde, ktorá bude vytvorená," povedal šéf Demokratickej ľavice Fotis Kuvelis po rokovaní so šéfom ND Antonisom Samarasom. Dodal, že jeho strana trvá na politike postupného vymaňovania z podmienok finančnej pomoci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu