Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

S otravou v nohe bude pacient ležať na zubnom: Nemocnice rušia lôžka

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Nemocnice v Českej republike musia na príkaz ministerstva zdravotníctva a zdravotných poisťovní rušiť lôžka - chcú zlučovať izby rôznych oddelení: Môže sa tak stať, že pacient po výmene bedrovej kosti, ktorý dostane, dajme tomu, otravu v nohe, bude musieť ležať na zubnom oddelení, píše spravodajský server iDNES.cz.

Napríklad olomoucká fakultná nemocnica vyvesila na zamestnaneckej sieti koncom mája príkaz riaditeľa v tomto znení: "Reštrukturalizácia lôžkového fondu. Počíta sa so zrušením 37 lôžok a zlučovaním izieb pre pacientov z rôznych oddelení a kliník."

Nemocnice však iba plnia požiadavku, ktorú už pred časom vyhlásilo ministerstvo i poisťovne - aby sa v rámci úspor zredukoval počet lôžok v nemocniciach. Podľa plánu ich malo v celom Česku zmiznúť 10.000. Škrtať by tak mala každá nemocnica.

Či sú zmeny pre prospech pacienta, ukáže čas, konštatuje internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES. Podobné rušenie a zlučovanie lôžok sa práve teraz odohráva vo väčšine českých nemocníc. Súvisí to s uzatváraním nových zmlúv s poisťovňami na budúce roky. Napríklad len v Prahe má pri tej príležitosti zaniknúť 1500 lôžok.

Rokovania o tejto problematika stále bežia - "olomouckému modelu" sa však nie všade vyhnú. A dokonca zánik hrozí niektorým malým pôrodniciam, okresným nemocniciam a liečebným ústavom, uzatvára iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu