Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

České zdravotníctvo má finančný kolaps zabudovaný v základe

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - České zdravotníctvo zápasí s veľkým nedostatkom finančných prostriedkov. Denník Hospodářské noviny napísal, že ich zostatok ku koncu minulého roka klesol na necelých 15 miliárd Kč (601,20 milióna eur) a teraz majú financie už len na pár dní.

Ako uviedol Jakub Šiška vo svojom komentári na rozhlasovej stanici Praha 6, mnohí analytici upozorňujú na to, že terajší systém zdravotníctva má finančné kolapsy zabudované priamo v samotných základoch. "Trh, ktorý mal zdravotníctvo regulovať svojou dokonalou neviditeľnou rukou, sa stal jeho hlavným problémom," konštatoval Šiška.

Lekári, poisťovne, nemocnice, lekárne a farmaceutické firmy prijali podľa neho úlohu komerčných subjektov, ktorých cieľom je vytváranie zisku. Prípady, keď firmy platia lekárom kongresy pri mori, a tak si ich zaväzujú k tomu, aby pacientom predpisovali práve ich lieky, sú len špičkou obrovskej pyramídy. V ich základoch je profit z chorého človeka. "Ten je pre zdravotníctvo zaujímavý, toho sa treba držať, predpisovať mu drahé vyšetrenia a lieky, dosahovať za to body a inkasovať peniaze. Chorý je v zdravotníctve vítaný s otvorenou náručou - ale nie preto, aby bol uzdravený, ale preto, že je zdrojom príjmov. Zdravý človek je nezaujímavý, pretože sa z neho nezíska ani šesták," tvrdí Šiška.

Na túto logiku pritom podľa neho nevedomky pristúpili aj mnohí pacienti. Uverili, že zdravie je tovar, ktoré sa predáva u lekára, a tak k nemu prichádzajú ako klienti so žiadosťou, aby ich uzdravil. Pokiaľ možno na mieste a hneď, veď si predsa platia zdravotné poistenie. Že svoje zdravie ovplyvňuje predovšetkým človek sám svojou životosprávou, psychikou a spôsobom života, to znie v trhovom zdravotníctve ako staromódna povera.

Je pravda, že medicína dnes dokáže zázraky kedysi nevídané, a za to jej patrí veľký obdiv. Podľa niektorých štúdií má však až 40 % chorôb, s ktorými v súčasnosti prichádzajú pacienti do ordinácií, pôvod v našej psychike. Známy psychosomatický lekár Jan Hnízdil uvádza, že základom zdravotníctva nemajú byť drahé špecializované kliniky, ale rodinní lekári, ktorí poznajú svojich pacientov, majú na nich čas a dokážu hľadať príčiny chorôb bez drahých prístrojov a vyšetrení.

"Na to musia mať však podmienky a primeranú finančnú motiváciu. Ak sa zdravotníctvo prestane orientovať na dosahovanie bodov a predpisovanie liekov, bude dosť peňazí práve na tie drahé operácie, ak budú nevyhnutné. Pokiaľ chce niekto z politikov naozaj zdravotníctvo reformovať, má výnimočnú príležitosť," dodal Šiška. Informovala o tom česká rozhlasová stanica Praha 6.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu