Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Sarkozy dnes stráca imunitu a môže čeliť viacerým výsluchom

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy (Zdroj: SITA)

PARÍŽ/BRUSEL - Bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho môžu čoskoro predvolať pred súd, uviedla dnes francúzska rozhlasová stanica BFM. Dnešným dňom končí obdobie politickej imunity, ktorou bol bývalý prezident krytý pred súdnym systémom.

Podľa rozhlasovej stanice Sarkozymu hrozí viacero pozvánok na súd, kde by sa mal dostaviť v úlohe svedka. V prvom rade by mal svedčiť v práve prebiehajúcom procese s najbohatšou ženou Francúzska Liliane Bettencourtovou. Dedička kozmetického impéria L'Oreal je stíhaná za daňové úniky a tiež pre podozrenie z nelegálneho financovania francúzskych politických strán. Francúzska tlač už mnohokrát informovala, že Bettencourtová mala prispieť sumou 150.000 eur na Sarkozyho prezidentskú kampaň v roku 2007, čo aj ona, aj bývalý prezident popierajú.

Na nepríjemné otázky vyšetrovateľov možno bude musieť Sarkozy odpovedať aj v súvislosti s takzvanou aférou Karáči, kde išlo o predaj zbraní do Pakistanu. Aféra prepukla počas obdobia, keď predsedom vlády bol Edouard Balladur, ktorý kandidoval na prezidenta a Sarkozy bol vtedy hovorcom jeho prezidentskej kampane. Vyšetrujúce orgány majú podozrenie, že Balladur, ktorý umožnil podpis dohody o predaji vojenských ponoriek do Pakistanu, mal nepriznaný percentuálny podiel na zisku.

Najnovšie obvinenia na Sarkozyho účet majú súvislosť s minuloročným pádom režimu Muammara Kaddáfího v Líbyi, po ktorom na verejnosť prenikli informácie, že Kaddáfí podporil Sarkozyho prezidentskú kampaň z roku 2007 sumou 50 miliónov eur. Aj v tomto prípade sa exprezident bráni tvrdením, že ide o ničím nepodložené a falošné tvrdenia, ktoré majú za cieľ škandalizovať jeho osobu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu