Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Sarkozyho politická strana v núdzi: Dranká od voličov peniaze!

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy dnes prostredníctvom Facebooku apeloval na voličov, aby finančne podporili jeho zadlženú pravicovú stranu. Informovala o tom agentúra DPA.

Šéf Elizejského paláca z rokov 2007-12 neobvyklou verejnou výzvou prelomil svoje mlčanie, trvajúce s niekoľkými výnimkami od vlaňajších prezidentských volieb, v ktorých ho porazil socialista Francois Hollande. 

Sarkozyho apel súvisí so štvrtkovým rozhodnutím francúzskej Ústavnej rady, v dôsledku ktorého exprezidentova už aj tak silne zadlžená Únia pre ľudové hnutie (UMP) prišla o zhruba 11 miliónov eur štátnej podpory. 

Podľa Ústavnej rady UMP vlani o vyše dve percentá prekročila povolený 22,5-miliónový limit na financovanie kampane. V dôsledku tohto "prešľapu" štát hlavnej opozičnej strane nenahradí polovicu prostriedkov, ktoré vynaložila na volebnú kampaň. Samotný Sarkozy bude musieť vrátiť štátu preddavok štátnej podpory vo výške 153 000 eur. 

"Táto situácia, v neslýchaná období piatej republiky, ohrozuje zoskupenie, ktoré sa musí pripraviť na veľmi potrebný odklon (krajiny) od socializmu," vyhlásil Sarkozy (58), ktorý podľa analytikov pravdepodobne pripravuje svoj politický návrat.     

Exprezident vyzval svojich stúpencov, aby pomohli jeho strane zmobilizovať potrebné zdroje. Prosba bola prepojená na internetovú stránku UMP oslovujúcu potenciálnych finančných darcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu