Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Kríza v Grécku postihla aj nemocnice, nemajú peniaze na materiál

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ATÉNY - Hospodárska kríza v Grécku pomaly rozkladá aj systém zdravotnej starostlivosti a postihla napríklad niektoré nemocnice, ktoré nemajú peniaze na nákup materiálu a nemôžu vykonávať operácie.

Šetrí sa aj na jedle pre pacientov a v lekárňach musia chorí často platiť za medikamenty v hotovosti, napísala agentúra DPA. Najnovšie pocítili krízu pacienti najväčšej nemocnice v Solúne, kde sa kvôli insolvencii prakticky nevykonávajú operácie na kardiochirurgii. Tamojší lekári totiž nemajú k dispozícii výstuže tepien, takzvané stenty, ktoré sú pri operáciách cievnej nepriechodnosti úplne nevyhnutné.

"Moji kolegovia nemôžu robiť implantácie stentov," povedal pre DPA jeden zo solúnskych lekárov. Nemocnica na nákup výstuží nemá peniaze. Problémy s nákupom materiálu ale majú aj inde: podľa denníka Ta Nea napríklad na ostrove Chios musia chorí zo svojho vrecka platiť sadry. Nemocnice v mestách Serres a Larisa pre zmenu na pacientoch šetria, čo sa týka stravovania, a kuchári už majú zakázané nakupovať drahšie suroviny ako napríklad ryby alebo teľacie mäso.

Už dlho sa v Grécku obchodníci so zdravotníckym materiálom istia tým, že nemocnice nútia, aby za dodávky platili v hotovosti. Hotovosťou musia platiť v lekárňach aj poistenci najväčšej zdravotnej poisťovne EOPYY - ak nezaplatia priamo, lekárnici im lieky nedajú. Radia pritom, aby ľudia preplatenie liekov žiadali po poisťovni sami.

Grécko sa v posledných týždňoch zmieta nielen v hospodárskej, ale aj v politickej kríze. Predčasné parlamentné voľby totiž skončili v máji patom, a preto sa budú už za týždeň opakovať. Hrá sa pritom o to, či zvíťazia proeurópske strany naklonené pokračovaniu úsporných opatrení naordinovaných Európskou úniou, alebo ich názorových oponentov. Podľa analytikov by víťazstvo politikov odmietajúcich úspory znamenalo odchod Grécka z eurozóny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu