Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Havária Airbusu, pri ktorej zahynuli traja Slováci: Pilot si užíval s letuškou?!

Trosky zrúteného Airbusu Air France Zobraziť galériu (2)
Trosky zrúteného Airbusu Air France

BRATISLAVA - Na verejnosť prenikli nové, šokujúce informácie o možných príčinách leteckej tragédie spoločnosti Air France z júna 2009. Podľa nich sa tragédii, pri ktorej zahynuli aj traja Slováci, dalo zabrániť. Pilot sa však údajne v osudných chvíľach radšej venoval letuške ako riadeniu.

Tri roky po leteckom nešťastí Airbusu A330 vyplávali na povrch nové skutočnosti. Podľa americkej televízie ABC kapitán Airbusu A330 Marc Dubois (†58) krátko pred pádom do Atlantiku opustil kokpit, pretože mal naplánovanú prestávku.

O pár minút neskôr sa stroj dostal do silných turbulencií a zvyšní dvaja piloti stratili nad ním kontrolu. Otázne je, prečo Duboisovi trvalo viac ako minútu, kým sa vrátil späť, napriek tomu, že ho kolegovia opakovane volali. Do úvahy prichádza možnosť, že si v tom čase užíval intímne chvíle s letuškou Veronique Gaignardovou, ktorá práve vtedy nebola v službe. Vyšetrovatelia nehody toto podozrenie okomentovali slovami, že "o súkromný život pilotov sa nezaujímajú".

Nehoda letu 447 z Ria de Janeira do Paríža, pri ktorej prišlo o život 228 ľudí, patrí k najtragickejším svojho druhu v histórii leteckej dopravy. Jej definitívnu príčinu experti ešte stále nezverejnili, predpokladá sa však, že bude totožná s predbežným záverom vyšetrovateľov, podľa ktorého haváriu spôsobili chyby pilotov. Medzi obeťami nešťastia boli traja Slováci - Arnold Gergely (†33), Daniel Benčat († 55) a Michal Hudec († 53).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu