Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pilota zobudil až pád lietadla, v ktorom zomreli aj traja Slováci: Zomrieme, kričal v panike!

Na palube letu boli aj traja Slováci Zobraziť galériu (4)
Na palube letu boli aj traja Slováci (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Vyšetrovanie leteckého nešťastia, pri ktorom zahynulo 228 vrátane troch Slovákov na palube, prinieslo nové závery. Dvaja skúsení piloti pred haváriou zaspali!

Z preskúmania posledných nahratých rozhovorov vyplýva, že dvaja z troch pilotov pred pádom lietadla spali. Lietadlo pilotovali 37-ročný David Robert, Pierre-Cedric Bonin (32) a kapitán Marc Dubois (58). Keby sa však Dubois nerozhodol počas letu vyspať, možno by k havárii nikdy nedošlo, potvrdil vyštrovateľ letu Alain Bouillard. Pierre-Cedric Bonin, ktorý lietadlo viedol sám, v tropickej búrke spanikáril a let nezvládol.

Pilota zobudil až pád
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Ked Dubois po minúte a 38 sekundách vstúpil do pilotnej kabíny, katastrofe nedokázal zabrániť. Dubois strávil celú noc na párty so svojou priateľkou v Riu a po prehýrenej noci bol unavený. „Ku**a, zomrieme!“ zakričal jeden z pilotov predtým, ako sa lietadlo zrútilo do oceánu.

Odchod pilota na spánok bol však v rámci firemnej kultúry Air France prípustný a nebol proti pravidlám. Hneď za kokpitom sa totiž nachádzala malá kabína s dvomi lôžkami, kde spolu s Duboisom spal aj druhý pilot David Robert.

Pilota zobudil až pád
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Lietadlo Air France 447 sa osudnej noci 31. mája 2009 zrútilo do Atlantiku, keď malo namierené z Rio de Janeira Janeira do Paríža na letisko Charlesa de Gaulla. Po tom, ako sa vzdialilo od brazílskeho pobrežia, sa dostalo do tropickej búrky a stratilo spojenie so základňou.

Trvalo roky, kým sa podarilo z dna oceánu vyloviť mŕtve telá a dať dokopy všetky dôležité záznamy z letu, ako sú aj hlasové nahrávky. Vyšetrovanie tragického letu v Paríži naďalej pokračuje. K pádu lietadla okrem neadekvátnych reakcií napomohlo aj zlyhanie techniky, uviedol Daily Mail a Mirror.

Let Air France 447

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu