Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Desivé udalosti spustili paniku: Svet sa bojí zombie apokalypsy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: alamy)

TAMPA - Najskôr bolo Miami: prípad nahého muža, ktorý obhrýzol inému väčšinu tváre. Potom Maryland, kde sa študent priznal polícii, že zabil človeka a zjedol jeho srdce a časť mozgu. V New Jersey to bolo trochu iné: muž sám seba päťdesiatkrát bodol a po policajtoch hádzal kúsky vlastných čriev. Skúšali ho ochromiť sprejom, ale nechcel sa vzdať. Ľudia hovorili, že sa správal ako zombie. A tie reči začali narastať a stali sa témou, ktorá zachvátila celý internet, napísala agentúra AP.

Všetky posledné prípady sú desivé, a pokiaľ je to, ako o nich ľudia hovoria, nejaký indikátor, potom tiež fascinujúce. V Amerike, kde zobrazovanie zombie je používané na propagáciu čohokoľvek od nástrojov a zbraní až po záhradných trpaslíkov, priam žiadajú o spojitosť.

V posledných dňoch sa v novinových titulkoch objavilo toľko divných vecí, že server The Daily Beast zostavil mapu na Google sledujúcu "príklady, ktoré by mohli zvestovať apokalypsu zombie". A zapojila sa aj federálna agentúra sledujúca choroby, ktorá sa ponáhľala s uistením, že neexistujú dôkazy akejkoľvek rozvíjajúcej sa krízy spojenej s "oživenými mŕtvymi".

Podľa Elizabeth Birdovej, antropologičky z juhofloridskej univerzity, sú zombie ako symboly nákazy a zla desivé spôsobom, akého iné hororové postavy nedosahujú. Oživení mŕtvi vyzerajú ako my, ale nie sú ako my. Sú akousi našou prízemnejšiou formou, pomaly hnijúcou a potácejúcou sa okolo, odhodlaní "prežiť" a stvoriť ďalších svojho druhu; bez citov, bez svedomia, bez hraníc.

"Upíri majú istý romantický nádych, ale zombie sú prekliate," dodala Birdová. "Zombie sa nikdy nemôže stať znovu človekom. U neho nie je cesty späť. To rezonuje dnešným svetom, kde ľudia cítia, že sa rútia ku koncu."

Práve ono "rútenie sa ku koncu" má špeciálnu silu. V niektorých ľuďoch podobné správy posilňujú strach, že ľudstvo je odsúdené k zániku. Špekulácie o tom, aký druh konca to bude, sa rôznia. Môže ísť o vírus uniknutý z tajného vládneho laboratória, alebo taký, ktorý sám zmutoval. Alebo to môže byť dôsledok kombinácie zbrojenia, patogénov, parazitov a chorôb. Ale mnohí veria, že to bude niečo, čo sme sami stvorili - a uvalili na seba.

Ekonomická neistota po celej planéte veciam tiež neprospieva, keď sa Grécko, Taliansko či Španielsko každým dňom posunú bližšie ku kríze. V súvislosti s nimi sa objavujú nové výrazy odrážajúce tento strach: zombie banky, zombie ekonomiky, zombie vlády.

Keď sú ľudia rozrušení vecami mimo svoju kontrolu, či už ide o stratu práce, vysoké náklady na bývanie alebo vytunelované dôchodkové poistenie, potom sa obzerajú po metaforách spojených napríklad so zombie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu