Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ekonóm prišiel s kontroverzným tvrdením: Viem, prečo chcú spasiť euro!

Thilo Sarrazin
Thilo Sarrazin (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Ďalšiu vlnu kritiky vyvolal v Nemecku tamojší kontroverzný politik a ekonóm Thilo Sarrazin (67) svojou novou knihou Europa braucht den Euro nicht (Európa euro nepotrebuje), v ktorej dal úsilie o záchranu eura do súvislosti s nemeckými snahami o odčinenie holokaustu. Odmietavé reakcie na názory prezentované vo viac ako 400-stranovej publikácii, vychádzajúcej dnes, zhrnul za všetkých bývalý minister financií Peer Steinbrück, podľa ktorého kniha obsahuje "hovadiny".

Bývalý člen vedenia nemeckej centrálnej banky a niekdajší šéf financií na berlínskej radnici vo svojej knihe analyzuje údajné klamstvá spojené so snahou európskych a predovšetkým nemeckých politikov o záchranu eura. Jedným z hojne diskutovaných prostriedkov je zavedenie spoločných európskych dlhopisov, takzvaných eurobondov, po ktorých volajú hlavne štáty najviac postihnuté dlhovou krízou, ale chce ich aj nový francúzsky prezident François Hollande. V Nemecku ich presadzuje ľavicová opozícia.

Podľa Sarrazina je požiadavka zavedenia eurobondov na nemeckej strane "poháňaná veľmi nemeckým reflexom, podľa ktorého bude pokánie za holokaust a druhú svetovú vojnu ukončené až vtedy, keď všetky naše záujmy aj naše peniaze odovzdáme do európskych rúk". Berlín by podľa neho nemal na záchranu eura vydávať už žiadne peniaze.

Politik nemeckej sociálnej demokracie (SPD) kritizuje aj údajnú skutočnosť, že prehlbovanie európskej integrácie, vrátane myšlienky spoločnej meny, sa stalo "číro čistou ideológiou". "Euro bolo zneužité ideológmi európskeho spolkového štátu," myslí si Sarrazin. Rozhodne odmieta aj názor, opakovane zdôrazňovaný najmä kancelárkou Angelou Merkelovou, že ak stroskotá spoločná mena, stroskotá aj Európa.

"Európa je úspešná, keď panuje mier, keď v európskych krajinách trvá alebo sa posilňuje stabilná demokracia, keď ľudia môžu vlastnými silami zlepšovať svoje životné podmienky, nájsť prácu a žiť z plodov svojej práce," tvrdí Sarrazin. Na otázku, či k tomu potrebuje euro, odpovedá jednoznačne: "Nie."

Predovšetkým paralela medzi nemeckou historickou zodpovednosťou za vyvražďovanie Židov počas druhej svetovej vojny a európskymi dlhopismi narazila v Nemecku na tvrdú kritiku. "Sarrazinove ​​názory sú tak slaboduché, že by sa o nich nemalo vôbec diskutovať," usudzuje prezident Nemecko-izraelskej spoločnosti a tiež člen SPD Reinhold Robbe. "Sarrazin sa dostáva stále viac napravo a do ofsajdu. Je úbohé, keď vyťahuje holokaust len ​​preto, aby zabezpečil svojim tézam k eurobondom čo najväčšiu pozornosť," pridal sa parlamentný vodca Zelených Jürgen Trittin.

Jedna z najkontroverznejších osôb súčasnej nemeckej politiky nepochodila ani u berlínskej vlády, ktorá inak myšlienku spoločných dlhopisov dlhodobo odmieta. "Sarrazin buď z presvedčenia hovorí a píše do neba volajúce nezmysly, alebo to robí z opovrhnutiahodnej vypočítavosti," vyhlásil minister financií Wolfgang Schäuble. Podľa jeho predchodcu Steinbrücka (SPD) neznamená euro len spoločnú menu a trh, ale aj európsku civilizáciu.

Sarrazin si vraj z tejto kritiky nič nerobí a so záujmom ju v médiách sleduje. Čaká hlavne na to, ako jeho nové dielo prijmú čitatelia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu