Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Merkelovej vyzývateľ priznal utajených 23 tisíc: Za dve prednášky!

Peer Steinbrück
Peer Steinbrück (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Hlavný vyzývateľ nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v budúcoročných voľbách, bývalý minister financií Peer Steinbrück dnes priznal, že nezverejnil všetky svoje príjmy z veľmi dobre platenej prednáškovej činnosti.

Kandidát sociálnych demokratov (SPD) na funkciu nemeckého spolkového kancelára reagoval na vyjadrenia svojich oponentov, že môže byť zaviazaný bankám a podnikateľom. Pripustil, že nepriznal k zdaneniu 23.000 eur, ktoré dostal pred rokom za dve prednášky. Jednu z nich mal pre výkonných predstaviteľov nemenovanej banky a druhú pre vedenie istej konzultačnej spoločnosti.

Ako poslanec nemeckého parlamentu je podľa zákona povinný priznávať príjmy, ktoré má mimo poslaneckého platu."Bola to z mojej strany nedbanlivosť. Zabudol som," povedal dnes.

Jeho priznanie je čerstvou ranou pre snahy presvedčiť Nemcov, že dokáže spravovať ekonomiku lepšie ako Merkelová, ktorá bola jeho šéfkou v rokoch 2005-2009, keď SPD bola koaličným partnerom kresťanských demokratov (CDU) vo vláde širokej koalície.

Steinbrück si zarobil 1,25 milióna eur za 89 prednášok, ktoré mal od roku 2009. V dnešnej správe jeho audítori uviedli, že v súlade so zákonom priznal príjmy z 81 prednášok. Dve chýbajúce prednášky priznal oneskorene a na priznanie príjmov z šiestich zvyšných prednášok ešte zákonná lehota neuplynula.

Hlavné body jeho predvolebnej kampane zahŕňajú skrotenie bánk a podnikov, ale jeho nezvyčajne vysoký príjem z krátkych vystúpení pred výkonnými vedúcimi pracovníkmi vyvolal pochybnosti. Steinbrück dnes označil "podozrenie, že som im zaviazaný, za absurdné".

Alexander Dobrindt z Kresťansko-sociálnej únie Bavorska (CSU), sesterskej strany Merkelovej CDU, pred troma týždňami vyzval Steinbrücka na väčšiu otvorenosť: "Potom bude môcť každý posúdiť, či je alebo nie je človekom finančného priemyslu."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu