Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hokejové MS 2014: V Bielorusku nie, dôvodom je Lukašenko!

Alexander Lukašenko
Alexander Lukašenko

MINSK - Celkom 23 osobností z oblasti diplomacie a medzinárodnej politiky sa podpísalo pod otvorený list adresovaný Medzinárodnej hokejovej federácii (IIHF) so žiadosťou odobrať Bielorusku organizáciu majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v roku 2014. Opačné rozhodnutie IIHF by totiž podľa nich mohlo mať charakter nepriamej podpory "brutálneho autoritatívneho režimu" bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

"Krajiny musia preukázať, že si zaslúžia organizovať takéto prestížne podujatia tak, že budú dodržiavať základné ľudské práva. Preto vás i všetkých členov IIHF žiadame postaviť sa na správnu stranu dejín a pripojiť sa k medzinárodnej podpore bieloruských občanov rozhodnutím o premiestnení MS v ľadovom hokeji 2014 do demokratickejšej krajiny," uvádza sa v liste na stránke organizácie Freedom House, ktorý podpísal aj europoslanec a hokejová legenda Peter Šťastný.

Medzi signatármi je tiež bývalý veľvyslanec USA v Poľsku Victor Ashe, britský europoslanec Edward McMillan-Scott či slovenský zahraničnopolitický analytik Pavol Demeš. "Som presvedčený, že musíme urobiť všetko preto, aby sme vyvinuli tlak na autoritársky režim prezidenta Lukašenka, aby prepustil z väzenia politických väzňov, ktorí tam sú od volieb v decembri 2010," vysvetlil svoju angažovanosť v medzinárodnej akcii Demeš. Dosiahnuť požadovanú zmenu podľa neho nebude jednoduché, napriek tomu je spolu s ďalšími autormi listu pripravený vyvíjať potrebný politický tlak.

Signatári listu pripomínajú, že by prípadné rozhodnutie IIHF v ich prospech nebolo prvým v hokejovej histórií. Naposledy takto o šampionát prišlo Československo v roku 1969, po udalostiach tzv. Pražskej jari v auguste 1968. Medzinárodná federácia sa zrejme bude touto výzvou zaoberať na svojom výročnom zasadnutí, ktoré sa začne vo Fínsku už 17. mája.

Viac o MS 2012 v ľadovom hokeji si môžete prečítať tu!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu