Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lukašenka porazili plyšové medvedíky: Musel odvolať generálov!

Alexander Lukašenko
Alexander Lukašenko

MINSK - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v utorok odvolal dvoch vysokých armádnych dôstojníkov v súvislosti s incidentom zo 4. júla, keď v krajine vyvolalo rozruch lietadlo zhadzujúce plyšové medvedíky so sloganmi vyzývajúcimi na dodržiavanie ľudských práv.

Akcia švédskej reklamnej firmy bola súčasťou kampane pre opozičný internetový portál Charta 97 a podľa organizátorov mala "zvýšiť povedomie o situácii v Bielorusku". Malý dvojplošník priletel nepozorovane z Litvy a posádke v medvedích maskách sa podarilo dostať až k hlavnému mestu Minsk, pričom zhodila na zem až 1000 medvedíkov.

Bieloruské vzdušné sily spočiatku informácie o narušení vzdušného priestoru popierali, situácia sa však zmenila po tom, ako sa v médiách objavili zábery z letu. Polícia následne zadržala dve osoby - realitného agenta Sjarheja Bašarimaua a študenta žurnalistiky Antona Surjapina. Podľa utorňajšieho vyhlásenia Lukašenkovej kancelárie sa prezident rozhodol pre "nedostatočné plnenie povinností" odvolať predsedu armádneho výboru pre ochranu štátnej hranice generálmajora Ihora Račkovského ako aj generálmajora Dzmitryja Pachmelkina, veliteľa bieloruskej vzdušnej obrany. Lukašenko tiež adresoval formálne varovanie piatim vysokým predstaviteľom bezpečnostných zložiek vrátane ministra obrany Jurija Žadobina a šéfa spravodajskej služby KGB Vadima Zajceva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu