Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Z dievčaťa (15) chceli spraviť prostitútku: Vytrhali jej vlasy a nechty!

Sarah vytrhali nechty aj vlasy
Sarah vytrhali nechty aj vlasy (Zdroj: SITA)

KÁBUL - K desiatim rokom väzenia odsúdil súd v Afganistane príbuzných pätnásťročnej nevesty, ktorú rodina jej manžela pol roka držala v pivnici, brutálne mučila a týrala hladom v snahe prinútiť ju k prostitúcii. Agentúre AP to povedal sudca. Dievča sa proti rozsudku odvolalo, pretože žiada vyšší trest.

Sahar Gulovú vlani vydali za tridsaťročného muža. Nevesta mala vtedy len 14 rokov. Rodičia o dcére niekoľko mesiacov po svadbe nepočuli a obrátili sa na políciu. Tá ju našla v kritickom stave v dome v severozápadnej provincii Baghlán. Príbuzní jej manžela jej údajne vytrhali nechty aj vlasy a väznili ju na toalete s jedlom a vodou postačujúcimi sotva na prežitie.

Súd uznal svokra, svokru a švagrinú vinnými z mučenia, zneužívania a porušovania základných ľudských práv a každému v utorok vymeral trest desať rokov väzenia. Vinnými určil aj jej manžela a švagra. Tí sú od zverejnenia prípadu na úteku a údajne budú odsúdení až po zadržaní.

O dospievajúce dievča sa teraz stará organizácia obhajujúca práva žien v Afganistane. Gulová sa stále lieči z rán na rukách a prstoch, inak sa jej ale vraj celkovo darí lepšie.

Oficiálna hranica pre vstup do manželstva je pre afganské dievčatá 16 rokov, OSN ale odhaduje, že polovica všetkých dievčat je donútená k svadbe ešte pred 15. narodeninami. V krajine napriek pokroku v dodržiavaní práv žien od pádu režimu hnutia Taliban pred desiatimi rokmi naďalej hrozia únosy, znásilnenia, aj to, že sa s nimi bude zaobchádzať ako s "vecou", s ktorou je možné obchodovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu