Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Poprava priamo na ulici: Sokovia z Talibanu dali rozstrieľať dievča (22)!

Otrasné zábery: Nemohli ju mať, radšej ju zabili.
Otrasné zábery: Nemohli ju mať, radšej ju zabili. (Zdroj: afp/getty images)

KÁBUL- Ozbrojenci afganského radikálneho hnutia Taliban verejne popravili ženu (22) obvinenú z cudzoložstva. Na ulici do nej kat vypálil deväť výstrelov. Predstavitelia východoafganskej provincie Parvan, kde k udalosti došlo, čin odsúdili a zahájili pátranie po tých, ktorí sú za vraždu zodpovední, uviedol server televízia CNN.

Na prípad upozornila amatérska nahrávka. Je na nej vidieť ženu v burke, teda odeve úplne zakrývajúcom tvár, ako sedí uprostred ulice. Ozbrojený muž do nej zblízka vypáli tri rany, potom sa žena zrúti. Do tela na zemi potom ozbrojenec vystrelí ešte šesťkrát, zatiaľ čo dav mužov okolo skanduje: "Boh je veľký!"

Podľa predstaviteľov provincie Parvan bola vražda výsledkom sporu dvoch miestnych veliteľov Talibanu o zabitú ženu. Aby si obaja uchovali tvár, usporiadali súdnu frašku, v ktorej ženu obvinili z cudzoložstva a o hodinu neskôr ju zabili. Mužov, ktorí sa o ženu hádali, vraj neskôr zabil iný predstaviteľ Talibanu.

Americká ambasáda v Kábule označila čin za chladnokrvnú vraždu. "Ochrana práv žien je dôležitá v celom svete, ale predovšetkým v Afganistane, kde boli tieto práva ignorované a potláčané počas vlády Talibanu," uviedlo veľvyslanectvo.

Verejná poprava bola v Afganistane najnovším a zatiaľ najvýraznejším prípadom násilia proti ženám, zďaleka ale nejde o ojedinelý čin. Podľa organizácie na ochranu ľudských práv Human Rights Watch bolo nejakej forme násilia vystavených deväť z desiatich afganských žien. Hojné sú aj útoky proti dievčenským školám. Vzdelávanie žien bolo za vlády Talibanu v rokoch 1996 až 2001 zakázané.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu